NAGYKŐRÖS

2020.11.20. 20:00

A járványhelyzet alatt sem áll meg a város kulturális élete

A jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ összes tagintézménye legalább harminc napig zárva tart, azonban ez nem jelent leállást a helyi kultúrában – tudtuk meg Juhász Nándor igazgatótól, aki a korlátozások ideje alatti terveikről beszélt.

Horváth Péter

Juhász Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója a terveiről beszélt 

Fotó: Bús Csaba

Az intézmény novemberi programesővel készül a kultúrát szerető nagykőrösiek számára, de a járvány elszabadulásával e programok elmaradnak, illetve közülük néhány a tavaszi kezdeményezéshez hasonlóan az online térbe költözik. Juhász Nándor elmondta, hogy a korlátozás idején is szeretnék megszólítani a különböző korosztályok tagjait.

A tervek szerint online lesznek megtekinthetők Németh József Pál nagykőrösi festőművész Rácz József Galériában kiállított művei. Új kiállítás nyílt volna november 20-án Bugyogó, míder és ami fölötte van, avagy mit viseltek elődeink? címmel, ami a korlátozások után lesz megtekinthető, de a szervezők az intézmény közösségi oldalán szeretnének ízelítőt adni a textiltárlatból.

Minden évben óriási az érdeklődés a zeneiskola pedagógusainak adventi hangversenye iránt, amit a tervek szerint idén online közvetítenének a művelődési központ színházterméből, de ezt még befolyásolhatják az aktuális intézkedések.

A tavaszihoz hasonlóan ismét a gyermekkönyvtár dolgozói olvasnak fel mesét a gyerekeknek, amit az intézmény közösségi oldalán lehet megtekinteni. Most ez online papírszínházzal egészül ki, papírfigurákkal eljátszva teszik még jobban átélhetővé a mese cselekményét.

Új játékrészleget alakítanak ki a gyermekkönyvtárban, ahol a könyvek mellett játékokkal várják a kicsiket, a felnőtt könyvtárban pedig interaktív, könyvtárhasználatot segítő nyomozós játékkal várják a középiskolás olvasókat a járvány után.

A tervek szerint a múzeum Abonyi utcai raktárépületében látványraktárakat építenek ki a gyűjtemény rejtett kincseiből. Itt régen vagy soha nem látott múzeumi tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők bizonyos alkalmakkor.

A nagykőrösi fiatalokhoz kívánnak szólni a Nagykőrösi Filmkihívás keretében szervezett pályázattal. A filmek bármilyen technikával és eszközzel, akár okostelefonnal is készülhetnek. Két kategóriát hirdetnek, az egyik a kisjáték-animációs videó, a másik a közösségi platformra készült videók. A beérkező alkotásokat zsűri értékeli, és a járvány elmúltával a moziban is megtekinthetők lennének az alkotások. A kihívásra bárki ingyenesen nevezhet majd, a részleteket hamarosan közzéteszik a szervezők a honlapon és a közösségi oldalon.

Az intézmény munkatársai a kultúra összetartóerejével szeretnék segíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket a Cipősdoboz jótékonysági akcióval. Aki a hátrányos helyzetű gyermekeknek felajánl egy ajándékokkal teli cipősdobozt, az moziutalványt kap, amit a jövő évben szabadon felhasználhat a Kőrös Art Mozi egy vetítésén. Az akció november 23-tól december 14-ig tart, és a leadott cipősdobozokat a megfelelő fertőtlenítés után a kulturális központ átadja a Nagykőrösi Humánszolgáltató Központnak, melynek munkatársai az adatbázisukban szereplő hátrányos helyzetű gyermekekhez eljuttatják a felajánlásokat. Juhász Nándor elmondta, hogy a cipősdobozba írószereket, játékokat, tartós élelmiszereket, ruhaneműket várnak, és hogy ezeknek nem kell újaknak lenniük. Azért, hogy ne alakulhasson ki tömeg, három gyűjtőponton lehet leadni az ajándékokat: a Nagykőrösi Humánszolgáltató Központ Bajcsy-Zsilinszky utca 4. szám alatti épületében, a Köva-Kom Nonprofit Zrt. Lőrinc pap utca 3. szám alatti központjában, illetve a kulturális központ Szabadság tér 7. szám alatti épületének hátsó bejáratánál. Az akció fővédnöke Nagy Balázs, Nagykőrös alpolgármestere.

Idén a mikulásra is vonatkozik a kijárási korlátozás, ezért a kulturális központ munkatársai mikuláscsomagot állítanak össze és juttatnak el a nagykőrösi bölcsődés és óvodás gyerekeknek.

Juhász Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója a terveiről beszélt
Fotó: Bús Csaba

Emléktárlatot hoznának létre

Az online megjelenések mellett több projektbe is belekezdenek a kulturális szakemberek. Ezek egyike, hogy a Nagykőrösön élt Kladács Alajos festőművész munkássága előtt tisztelegve emléktárlatot szeretnének létrehozni az alkotó munkáiból. Bar­tháné Kladács Emőke, a festőművész lánya számos alkotást ajánlott fel az intézménynek e célra, melyeket bekereteznek, és a tagintézményekben kiállítva mutatnak be az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!