Kiskunhalas / galériával

2020.10.16. 19:47

Közös művészeti albumot készítettek a testvérvárosok

A lengyelországi Újszandenc és Kiskunhalas, mint testvérvárosok közös művészeti albumot hoztak létre, amiben két neves képzőművészük alkotásait gyűjtötték össze. A települések múzeumainak együttműködése a világjárvány miatt kiállítás formájában nem valósulhatott meg, ezért készítették el a képes albumot és tették online térben is elérhetővé a közös munka eredményét.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

A Thorma János Múzeumban mutatták be csütörtökön a Nikiforral Magyarországra – Berki Violával Lengyelországba című művészeti albumot, ami a Lengyel kultúra népszerűsítése külföldön című minisztériumi program keretében valósulhatott meg.

A jelenlévőket elsőként Fülöp Róbert polgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a kiadvány létrejöttével egy kis szeletet át tudtak hozni Lengyelországból, ezzel tovább erősítve azt a barátságot, ami a két ország és a testvérvárosok között is nagyon jól működik a mindennapokban.

Az esemény díszvendége Dr. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete volt, aki köszöntőbeszédében felidézte Nikifor életét és munkásságát. Kiemelte, hogy Nikifor, valódi nevén Epifan Drowniak a naiv művészeti irányzat egyik legkiválóbb lengyel képviselője volt. – Tette mindezt úgy, hogy sem olvasni, sem írni nem tudott, és évtizedeken keresztül csak egy alacsony fal volt a munkahelye a járda mellett. Bár a műkedvelő közönség már korábban felfigyelt tehetségére, az igazi elismerésre ötvenéves koráig várnia kellett. Ekkor tudott a szegénységből is kilábalni – mondta a nagykövet.

A katalógust Szabóné Biacs Ildikó, a Thorma János Múzeum muzeológusa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elmondta, hogy az újszandenci kerületi múzeum és a halasi múzeum egy cserekiállítás formájában szerették volna bemutatni az országaikban elismert művészek, Nikifor és Berki Viola műveit. A világjárvány azonban ezt nem tette lehetővé, így a virtuális térben mutatják be az alkotásokat és közös katalógust adtak ki.

Szabóné Biacs Ildikó emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy Újszandenc és Kiskunhalas partnersége tizenhét éve tart, több találkozó, értekezlet és közös rendezvényt erősítette a kapcsolatot az évek alatt. A múzeumok együttműködését egy projekt keretében öt évvel ezelőtt a Thorma János Múzeum kezdeményezte. A mostani közös munkával kapcsolatban a halasi muzeológus úgy fogalmazott, nagyon érdekes együttműködés volt, hisz minden interneten keresztül zajlott, sosem találkoztak a lengyel kollégákkal, még csak telefonon sem beszéltek egymással.

Szabóné Biacs Ildikó a két részből álló kötetről elmondta, hogy mindkét művésztől negyven darab alkotás szerepel benne. Berki Viola kiskunhalasi születésű festő huszonöt grafikáját, köztük ceruzaszínt, rézkarcot és szitanyomat technikával készült művét, valamint tizenöt darab akvarell és olajfestményét tartalmazza a kiadvány. Nikifor katalógusban szereplő alkotásai között túlnyomó többségben vannak az akvarell festmények, de néhány gouache (vízfestési) és színes ceruzatechnikával készült műve is látható benne.

A naiv művészet és Berki Viola

Berki Viola festőművész, grafikus kiskunhalasi református, gazdálkodással foglalkozó, földbirtokos családból származott. Bár művészeti oktatásban részesült, de az általa használt egyéni formanyelv miatt rokonítható a naiv festők művészetével, ugyanis többek között nélkülözi a sablonos képalkotási megoldásokat és a perspektíva törvényeit, mindezt merész színkezeléssel párosítva – olvasható a kiadványban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!