séramóra

2020.06.12. 10:26

Kecskemét édes történetét mutatják be

A Séramóra Sétairoda alapítói, Tóth Anna és Kovács Ágnes tematikus sétákkal hozzák közelebb az emberekhez Kecskemét történetét. Szerdai sétájukon a Hírös Város régi cukrászdáit ismerhettük meg.

Horváth Péter

Az Édes Kecskeméten kívül több tematikus sétán is dolgoznak még a Séramóra hölgyei.

Fotó: Bús Csaba

Ha valaki séramórál, akkor határozott cél nélkül sétál, nézelődik, érdeklődve fordul a jól megszokott környezete felé, rácsodálkozva annak a már ismertnek hitt apró részleteire. Azzal a céllal alapította meg a Séramóra Sétairodát két kecskeméti hölgy, Tóth Anna helytörténettel foglalkozó magyar szakos bölcsész, idegenvezető és Kovács Ágnes művészettörténész, a Bozsó Gyűjtemény munkatársa, hogy tematikus sétáikon friss szemmel nézhessük hétköznapjaink helyeit, mintha még nem láttuk volna azokat, így tárulhatnak fel előttünk Kecskemét rejtett arcai.

Fotó: Bús Csaba

– A lokápatrióta szemléletet szeretnénk erősíteni a helyiekben, mert minél több érdekes részletet ismerhetnek meg városukról, annál mélyebben kötődhetnek hozzá – mondta Kovács Ágnes. – A tematika kialakítását mintegy fél éves alapos kutatómunka előzte meg, mely során az egyik ismert archívumban digitalizált korabeli helyi lapok különböző rovatait dolgoztuk fel – tette hozzá Tóth Anna.

Első interaktív tematikus sétájuk bemutatóját szerda délután tartották Édes Kecskemét címmel, melyen megelevenedett a 19. század végi és 20. század eleji kecskeméti cukrászdák világa.

A Vasútparkból induló társadalomtörténettel és kultúrtörténettel színesített időutazáson megismerhettük a társasági élet jelentős helyszíneiként működő cukrászdák világát, a prominens vagy éppen botrányos kecskeméti cukrászok történetét. Ízelítőt kaptunk a társasági élet jelentős helyszíneiként szolgáló cukrászdák belső életéből és megtudtuk, hogy ott nem csak süteményt fogyasztottak a betérők, hanem bizony a szerelem legváltozatosabb formái is kibontakozhattak az intim és csillogó terekben.

A csaknem két órás sétán több mint 100 évvel ezelőtt élt kecskemétiek történetei keltek életre és csatlakozott a sétálókhoz Mártika, a századfordulón élt hajadon is, aki élete párját kereste a város hajdan volt legédesebb helyszínein. A múltidézés a főtéren, az egyik tradicionális cukrászdában tartott kóstolóval ért véget, melyen kiderült, hogy Mártika a kor szigorú illemszabályainak megfelelve megtalálta-e a kegyeire méltó hódolóját.

Az Édes Kecskeméten kívül több tematikus sétán is dolgoznak még a Séramóra hölgyei.
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!