kalocsa

2020.06.21. 15:01

A Viski Károly Múzeum is részt vesz az Online Múzeumok Éjszakáján

Bár a járványveszély miatt idén nem rendezik meg a hagyományos értelemben vett Múzeumok Éjszakáját, sok érdekességet lehet majd látni online.

Gábor János

A program idén online térbe költözik Kalocsán is

Forrás: Gábor János

A 2020-as felhívásban az szerepelt, hogy az ország gyűjteményei fotóanyagokkal jelentkezzenek a programra – erre reagálva mutatja be több féltve őrzött kincsét a kalocsai Viski Károly Múzeum is. Az intézményegyüttes megragadta az alkalmat és klasszikus épületeit szintén bemutatja az országos internetes eseményen, illetve vállalta, hogy népszerűsíti a múzeumi kultúrát a saját felületein.

A kalocsai múzeumok – hasonlóan az ország többi intézményéhez – a járványveszély miatt nem vállalják a tradicionális rendezvénysort, ami a korábbi években több száz embert, köztük rengeteg helyi lakost mozdított meg. – Csatlakoztunk a Múzeumok Éjszakája országos programjába: itt meg fog jelenni az ajándékba kapott Cigány Máriánk, ami egy 16. századi faszobor, melyet ajándékozója nevezett el így. A múzeumi épületeinkről lesz még fent képválogatás, és Gábor Lajosnak az egyik újonnan vásárolt képe is megjelenik majd a programon – jelentette be Romsics Imre múzeumigazgató, elismerve, hogy intézményüket azért próbára teszik az újfajta elvárások.

– Egy ilyen digitális anyag előállítása nem olyan egyszerű, hiszen nincsenek hozzá szakembereink. Lassabban haladunk – fogalmazott, megjegyezve, hogy ettől függetlenül lelkesen vették a kihívást.

Romsics Imre elárulta, hogy az utóbbi évek digitalizálásai megérték az erőfeszítést: a távoktatást végző iskolák előszeretettel használtak például tőlük származó dokumentumokat és képi anyagokat. Ezekből válogatva készítenek összeállítást a június 27-i Online Múzeumok Éjszakájára. A programról további részleteket a viskikarolymuzeum.hu-n, a Facebook-oldalukon, valamint a múzeum YouTube-csatornáján közölnek.

A program idén online térbe költözik Kalocsán is
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!