galériával

2020.05.31. 14:06

Vándorkiállítás mutatja be a haza ifjú hőseit Kecskeméten

A „Haza ifjú hősei” címmel nyílt vándorkiállítás szombaton a kecskeméti Piarista Rendházban a Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából, a Magyar Patrióták Közösségének szervezésében.

Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

Az iskolai vándorkiállítás tíz XX. századi magyar fiatal életútját és helytállását mutatja be, azt az üzenetet sugallva, hogy az ősök útján tovább kell járni.

– Kiállításunkkal azt kívánjuk elérni, hogy a mai nemzedék megismerhesse a közelmúlt hőseinek helytállását, és büszke lehessen rájuk. Példájuk olyan tartást adhat az életben, ami elősegíti a hazaszeretet kialakulását. Minden korszaknak megvannak a maga hősei, nem szabad róluk elfeledkeznünk, mert csak ott lesznek újabb hősök, ahol emléküket nem feledik – hangsúlyozta Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke.

Az eseményen jelen volt Wittner Mária, az 1956 forradalom és szabadságharc hőse, aki kétszáz napot töltött börtönben halálraítéltként. A másodfokú bíróság az ítéletet 1959-ben életfogytiglanra változtatta, tizenhárom év után szabadult. Wittner Mária az egyetlen, aki még él a tablókon szereplők közül.

– Nekem a hit és a szeretet az útravalóm. A zászlót soha sem hagyhatjuk egy percig sem a földön heverni. A zászlót hittel kell vinni. A szeretet, ami összeköt bennünket, összeköt a hazánkkal, embertársainkkal. Szeretném, ha az emberek egymás felé fordulnának, nyitott szemmel járva a világban és nem hagyva magukat megtéveszteni – fogalmazta meg a felnövekvő nemzedék számára szánt üzenetét Wittner Mária.

A kiállítást Hajagos Csaba történész, muzeológus, örökségvédelmi szakértő, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa ajánlotta a közönség figyelmébe, kiemelve Görgey Jánost, akinek életét egy cseh határőr oltotta ki 1938-ban.

– Maga az a tény, hogy egy ember hogyan viszonyul a hazájához, mit tud megtenni azért, hogy esetlegesen igazságtalan döntésekben képviselje a szülőföldje iránt érzett felelősséget, ennek ő példaképe – emelte ki Hajagos Csaba.

A járványhelyzetre való tekintettel elkészült a kiállítás digitális változata, illetve honlapja, ami rövidesen az interneten megtekinthető, hozzáférhető lesz. A vándorkiállítás ősztől indul útjára, amit a szervezők a Kárpát-medence valamennyi középiskolájába el kívánnak vinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!