galériával

2020.05.21. 11:30

Panorámakilátóvá alakították a kiskunhalasi városháza tornyát

A látogatók előtt hama­rosan megnyíló, panoráma­kilátóvá alakított kiskunhalasi városháza tornya igazi különlegesség. A közel százmillió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés részeként a fogadóteret, valamint a toronybelsőt is turisztikai látványossággá alakították. A várost és annak történetét széleskörűen bemutató interaktív, multimédiás terek és a torony belső falait borító kiállítás anyagát történész és néprajzkutató szakemberek álmodták és valósították meg.

Mester-Horváth Nikolett

Hogyan lehet egy közel harminc méter belmagasságú tornyot turisztikai attrakcióvá alakítani – tették fel maguknak a kérdést

Dr. Végh Katalin és Szabóné Bognár Anikó kurátorok, amikor felkérték őket a munkára. A szakemberek sokrétű ismeretanyag összeállítását tűzték ki célul, ami Kiskunhalas hely- és kultúrtörténetét, természetföldrajzát, néprajzát, építő- és képzőművészeti értékeit, gasztronómiáját, sőt a város híres szülötteit is bemutatja.

Nem volt cél ugyanakkor egy újabb múzeum létrehozása. – Ennek a településnek számos muzeális intézménye van, nagy hírű kiállítóhelyei, nem egy újabbat szerettünk volna létrehozni. Mi inkább olyan turisztikai látványosság megalkotásán dolgoztunk, ahol az információkat rövid, tömör és figyelemfelhívó formában adhatjuk át a látogatóknak. Klasszikus kiállításról a hely egyedi adottságai miatt egyébként sem beszélhetünk, hisz műtárgyak bemutatására nem alkalmas

– mondta a koncepció kialakításáról Végh Katalin. A kecskeméti múzeum munkatársai egységes látványvilágú, interaktív, a látogatókat aktivizáló tereket rendeztek be. A földszinti fogadótérben puzzle, párosítójáték és a falakra rögzített játékos elemek várják a gyerekeket és felnőtteket.

– Nem klasszikus múzeumi információátadásra törekedtünk. Az oldalsó falra helyezett „Idővonalon” a helyi történéseket lehet párhuzamba állítani a magyarországi, illetve európai eseményekkel. A szemközti falon található „Kiskunhalas számokban” alkalmazáson a látogató elsőre csak számokat láthat, azonban ha felemeli a mágneses lapokat, elolvashatja, hogy az adott szám milyen helyi érdekességre utal. A párosítójáték a település természetföldrajzába vezeti be a látogatókat. Lehet továbbá jelmezekbe öltözni, készítettünk kun köpenyeket és süvegeket gyermek és felnőtt méretben is – mutatta be a fogadótér elemeit Szabóné Bognár Anikó.

A toronybelső felé haladva található a multimédia-terem, ahol egy különleges, érintőfalas alkalmazáson szintén játékos formában ismerkedhetnek a város történetével az érdeklődők. – Gondoltunk azokra is, akik egészségügyi állapotuk, életkoruk vagy félelmeik miatt nem tudnak, nem szeretnének százötven lépcsőfokot megmászni. Számukra és természetesen minden érdeklődő számára, három monitort helyeztünk el a multimédia-teremben, amelyeken a torony tetején, a kilátóteraszon elhelyezett kamerák által közvetített városképek lesznek láthatók. Aki viszont megmássza a lépcsőfokokat és kimerészkedik a kilátóteraszra, pazar látványban részesül, valamint az ott lévő távcsövek segítségével egész közelről láthatja a jelenlegi városképet – részletezte a lehetőségeket Végh Katalin.

A multimédia-termen át juthatunk be a torony belsejébe, ahol a kilátóterasz felé lépegetve a falakon lévő óriási méretű képek számos érdekességet mutatnak be Halasról. A toronybelsőben két galériaszintet alakítottak ki, ahol a gasztronómiától a helyi híres emberekig sok mindenről lehet olvasni. A torony belsejében lévő víztartály oldalán pedig egy panorámafotó látható a városról, a település jellegzetes épületeinek kiemelésével. – A torony belső terének berendezése nem mindennapi feladat volt. A falakra a hatalmas méretű képeket a kivitelező cég magas állványok, illetve egy alpinista segítségével rögzítette – mesélte Szabóné Bognár Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!