Radics Sándor

2020.04.30. 14:00

Kecskemét több pontján is autóról cimbalmozik az ismert művész

A cimbalmozást és a cigányzenét is népszerűsíti Radics Sándor cimbalomművész szombaton Kecskemét közterületein. Az utcát járva próbálja a lakosságot jobb kedvre deríteni cimbalom­játékával.

Sebestyén Hajnalka

Radics Sándor cimbalomművész ezúttal nem a megszokott környezetben játszik majd

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Radics Sándor Magyar Ezüst Érdemkereszt-kitüntetettet, Európai Unió nagydíjas mestercimbalmost nagyon kedveli a kecskeméti és környékbeli zeneszerető közönség. A népszerű művész Budapesten nőtt fel, az elmúlt néhány évtizedben azonban kecskemétivé vált. Világszerte keresett, bejárta a világot, Japántól Amerikán át Hollandiáig sokfelé játszott, és népes rajongótáborral bír. A járványhelyzet kitörése előtt Olaszországban, azon belül is Rómában, Milánóban, Firenzében vendégszerepelt, egy színházi zenekar tagja volt fél éven át a La commedia della vanita (Hiúság vígjátéka) darabban. Amióta hazatért, két hónapja a legtöbb idejét otthonában tölti. Sajnos nincsenek fellépések, nagyon hiányzik számára a cimbalmozás.

– Aki a zene világában él, nagyon jól átérzi, hogy milyen, ha megvonják a zenélés lehetőségét. Nincsenek nyitva az éttermek, nincsenek települési rendezvények. Nehezen viselem az elzártságot, nagyon szeretnék már újra cimbalmozni nagyközönség előtt. Így minden apró alkalomnak örülök. Az elmúlt napokban a tiszakécskei piacon és Kiskőrösön, egy virágkertészetben játszhattam rövid ideig – osztotta meg gondolatait Radics Sándor. – Innen jött az ötlet, hogy a kecskeméti lakosságot is meglepem, megajándékozom cimbalomjátékommal. Most szombaton a város több közterületén hallható lesz majd a zeném – tette hozzá.

Radics Sándor barátaival ötletelt a kivitelezésen, arra jutottak, hogy egy autó platójára teszik fel a cimbalmot és azon játszik. – Bárhol tudnék cimbalmozni, akár csukott szemmel is. Így egy lassan mozgó autó platója nem jelenthet majd gondot. Úgy tervezem, hogy szombaton 10 órakor érkezünk a város főterére, ahol nagyjából negyedórát játszok, majd átautózunk a Budai utcai nagypiacra. Ott ugyancsak 10–15 percet zenélek. A további útvonalam érinti majd a Szalagházat, a széchenyivárosi kispiacot és a Petőfivárost, az Auchan környékét. Bízom benne, hogy sokakat elérek a zenémmel, és örömet szerzek számukra – jegyezte meg. A cimbalomművész zenei repertoárja sokszínű lesz. A célja egyrészt a cimbalmozás, mint hungarikum, valamint a cigányzene népszerűsítése. Emellett játszik még romantikus, szívhez szóló műveket, filmzenéket, valamint Beatles-, Elvis- és Louis Armstrong-dalokat.

Radics Sándor cimbalomművész ezúttal nem a megszokott környezetben játszik majd
Fotó: Bús Csaba

– Sokan sokféle zenét szeretnek, ezért a repertoáromat is úgy állítom össze, hogy mindenki találjon benne kedvére valót. Biztos vagyok abban, hogy ebben a nehéz élethelyzetben mindenkit – ha csak néhány percre is – jobb kedvre tudok deríteni cimbalomjátékommal – hangsúlyozta Radics Sándor, aki lelkiekben is nagyon készül már a szombati fellépéseire. A különleges program megvalósításában segítségé­re van két zeneszerető barátja is, Ivaskó István és Kis György, akiknek az elmúlt években is már nagyon sokat köszönhetett.

A cimbalomművész a beszélgetés végén azt is elárulta, hogy a járványhelyzet után Budapesten, majd a Balatonnál különböző turisztikai pontokon, éttermekben népszerűsíti a cigányzenét egy országos program keretében.

Kollégánk szombaton felvételt készített Radics úr előadásáról:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!