GALÉRIÁVAL / VIDEÓVAL

2020.03.07. 11:30

Kétszáz diák szavalja Arany balladáit Nagykőrösön

Gálaesttel kezdődött péntek este a XIV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny Nagykőrösön, az Arany János Kulturális Központban.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A háromévente megrendezett nagyszabású versenyre idén, a Nemzeti Összetartozás évében mintegy 170 intézmény több mint 200 diákja érkezett az ország különböző pontjairól és a határon túli régi Magyarország területéről. A verseny Nagykőrös belvárosának nyolc helyszínén zajlik szombaton. Pénteken sorsolással döntötték el, hogy mely versenyzők mely helyszínen és zsűri előtt bizonyíthatnak az elődöntőben. Minden zsűri három tagú, elnökei országosan ismert személyek, irodalmi emberek, színművészek és oktatók.

A szavalók Arany három balladája, az V. László, a Tengeri-hántás és a Rozgonyiné közül választhattak, a döntőbe jutottak pedig szabadon választott balladával indulhattak az elsőségért.

Hét különdíj vár a helyezettekre, a különdíjasok kap egy tabletet kapnak, a bronz, ezüst és arany fokozatú díjazottak készpénzjutalommal gazdagodnak.

A gálaesttel egybekötött megnyitón dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere köszöntötte a központ színháztermét zsúfolásig megtöltő nézőket.

– Egykor eleink, Nagykőrös szorgalmas és bölcs lakosai úgy döntöttek, hogy a szeretet és a tudás lesz az ő kincsük. A tudáshoz iskolát emeltek, az épület falai közé pedig a legjobb tanárokat hívták. Nekik köszönhetően élt, tanított, alkotott kilenc éven keresztül Arany Nagykőrösön. Ma is hálás szívvel gondolunk rájuk, útmutatásukat követve él ma is Nagykőrös – mondta Czira Szabolcs és köszönetet mondott a verseny közreműködőinek.

A polgármester a felkészítő pedagógusok munkáját méltatta.

– Nagy tisztelet illeti a pedagógusokat, akik hivatásként tekintenek a munkájukra, akiknek az elsődleges az, hogy a diákoknak átadják a tudást és minél erősebb szárnyakat adjanak a tanulók repüléséhez. – mondta a polgármester, majd a diákokhoz szólt.

– Akik szombaton Arany-balladát adnak elő, nyertesek. Nyertesek, akik számára fontos a tudás, a magyar kultúra megőrzése, éltetése. Nyertesek, akik többek lesznek azáltal, hogy idejüket annak szentelik, hogy fejlődjenek. Arany János műveinek páratlan szókincse, a magyar irodalom és nyelv szeretete észrevétlenül is formálja a lelkeket – mondta, majd köszönetet mondott a zsűri tagjainak.

Czira Szabolcs örömét fejezte ki, hogy Nagykőrös olyan város, ami a verseny lebonyolításához nem csak kedvet érez, de ereje is van egy Arany Jánoshoz méltó esemény megszervezéséhez.

– A verseny jól példázza, hogy a trianoni nagyhatalmak sora sem tudta legyőzni Arany nemzetünket összekötő költészetét, hiába húztak új határokat. Nemzetünk összetartozása erősebb az erőből húzott határoknál. A Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny minden alkalommal ennek a győzelemnek az ünnepe, s most a diktátum századik évfordulóján különösen az – mondta Czira Szabolcs és hozzátette, hogy Arany balladái mindig emlékeztetnek bennünket arra, hogy a legtöbbel, a legjobbal lehetünk elégedettek. Az ebből merített erő segíthet megtartani a magyar nemzetet generációról generációra.

A megnyitót követően a Weiner Leó Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei a határon túli diákok tiszteletére a Nélküled című dalt adták elő, majd Csík János Kossuth-díjas zenész és művésztársai Adagio produkcióját tekintették meg az érdeklődők.

A szombati balladamondó verseny nyilvános, amire minden érdeklődőt várnak. A döntő 14 óra 30 perckor, az eredményhirdetés és a díjkiosztó ünnepség 17 órakor lesz az Arany János Kulturális Központ színháztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!