Kalocsa

2019.11.19. 07:00

Egyre jobban teljesítenek az ifjú zongoristák

Részt vevő gyermekből és felkészítő tanárból száznál is több volt a Szendrei Imre emlékére rendezett XVII. Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozóján, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola kamaratermében a napokban.

Gábor János

Senki sem távozott üres kézzel a találkozóról

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A rendezvény iránt mindig nagy az érdeklődés: a körülbelül kétszáz fő befogadására alkalmas termen kívül a folyosón is ki szoktak alakítani egy kisebb nézőteret – itt nagykivetítőn lehet követni a színpadi produkciókat.

– Ezt a találkozót 2003 óta szervezzük, a megyéből az összes iskola eljöhet, amely csak szeretne – mutatott rá a kalocsai szervezők nevében nyilatkozó Vízi Melinda. A Liszt AMI zongora tanszakát vezető pedagógus emlékeztetett: az esemény a kétszeres Chopin- és Liszt-díjas Szendrei Imre emlékére jött létre, a zongoraművész nővére által 1991-ben létrehozott alapítvány jóvoltából. A szervezet egyébként a testvérpár apja, a szintén zongoraművész és karnagy, id. Szendrei Imre nevét is őrzi.

– Idén 14 iskola jelentkezett a megyéből, 83 gyerek, valamint 32 felkészítő tanár jött el. Magától értetődő, hogy ennek a találkozónak van értelme: a gyerekek szeretnek itt lenni, üres kézzel pedig soha nem térnek haza – nyilatkozott Vízi Melinda. – Azt látom, hogy nagyon szép produkciók születnek, emellett barátságok is szövődnek, illetve szakmai eszmecserék zajlanak a zenetanárok között, akikkel nagyon jól ismerjük már egymást és várjuk, hogy találkozzunk – mesélte.

A pedagógus véleménye szerint évről évre egyre színvonalasabbak az előadások, és azokat a diákokat a leglenyűgözőbb figyelni, akik tanulmányaik kezdetétől fogva részt vesznek a versenyen.

Senki sem távozott üres kézzel a találkozóról
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Ezek a növendékek olyan nehéz darabokat is megtanulnak, hogy a saját tanáraik is alig hiszik el, hogy 10-15 év körüli gyerekekről van szó – fejtegette.

A verseny zsűrijében dr. Dombiné dr. Kemény Erzsébet főiskolai tanár és zongoraművész (az éppen húsz éve megjelent Szendrei-emlékkönyv szerkesztője), Lozsányi Tamás orgonaművész és Dobai Tamásné Kugler Zsuzsanna zenepedagógus foglalt helyet. Az egész napos eseményen minden résztvevőt minősítettek: dicséretet, nívódíjat, illetve kiemelt nívódíjat osztottak, valamint különdíjakat is megszavaztak, öt korcsoportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!