Kiskunmajsa

2019.04.08. 17:30

Rendhagyó iskolai énekórát tartott a Muzsikás együttes a majsai diákoknak

Kiskunmajsán tartott rendhagyó énekórákat hétfőn a Muzsikás együttes. A Móra-, a Szent Gellért- és az Arany-iskolák tanulói ismerkedhettek meg a Kossuth- és Prima Primissima-díjas zenekar jóvoltából a Kárpát-medencei, hagyományos népzenével és az ősi hangszerekkel.

Tapodi Kálmán

A több mint négy és fél évtizede alakult együttes – melynek jelenlegi tagjai: Sipos Mihály, Őri Péter, Hamar Dániel, Porteleki László – már tíz éve járja az ország általános- és középiskoláit a rendhagyó énekóra programmal. Sipos Mihály prímás elmondta: eddig több mint 700 helyen jártak a határainkon innen és túl, de kivétel nélkül elmennek minden jelentkező intézménybe. Az ingyenes program iránt azonban akkora az érdeklődés, hogy akár 2-3 évet is kell várni a vendégeskedésükre. A nemzeti olajtársaság is felkarolta ezt a fajta zenei élményhez jutást, így a Muzsikás – amely hazánk egyik legismertebb zenei nagykövete a világban – ellenszolgáltatás nélkül tudja megtartani az órákat.

A hétfői majsai órákon is hatalmas élményt nyújtott a gyerekeknek a népi hangszerek – a hegedű, a brácsa, a hosszú furulya, a tambura és a gyimesi ütőgardon – megismerése. A világszerte elismert népdalgyűjtő-zeneszerzők; Kodály Zoltán és Bartók Béla munkásságáról is megemlékező órák végére vidám lakodalmi hangulat kerekedett, amit közös énekléssel és csujogatással tettek emlékezetessé a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!