Kecskemét

2019.04.17. 17:30

Évadtervet hirdetett a kecskeméti színház vezetősége

Tizenhárom bemutatóval, kilenc műfajjal és egy új játszóhellyel, azaz négy helyszínen várja majd közönségét a következő évadban a kecskeméti Katona József Színház társulata – jelentette be sajtótájékoztató keretében a teátrum vezetősége szerdán.

Koós Kata

„Társasjáték. Együtt hozzuk létre a csodát!” szlogent kapta a 2019/2020-as évad a kecskeméti Katona József Színházban – jelentette be Cseke Péter igazgató a teátrum évadterv-ismertető sajtótájékoztatóján szerdán.

– Valóban úgy érzem, hogy a színház társasjáték. Közösségi szertartás, mikor a színpad és a nézőtér mindig együtt játszik. Nálunk, úgy gondolom, ez így történik – mondta a színházigazgató, majd a műsorterv ismertetése előtt beszélt a színház társadalmi felelősségvállalásáról, az eddig elindított programok, misszió folytatásáról.

A Nulladik óra, a Mű-érték és Műérték kurzus, a Színművészeti Egyetemek Találkozója, a Színházi angyal vagyok program, valamint a környező kistelepülések hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő gyermekeinek színházi élményszerzésének támogatása is egyaránt folytatódik jövőre.

A következő évadban 13 bemutatóval, 9 különböző műfajjal és egy új játszóhellyel, vagyis összesen négy helyszínen várja majd közönségét a kecskeméti színház társulata. Az idény John Kander- Fred Ebb- Bob Fosse: Chicago című, fülbemászó slágerekben gazdag musicalével indul majd a nagyszínházban, melyet Béres Attila állít színpadra Barta Dóra, a színház tánctagozata vezetőjének koreográfiájával. A rendszerváltás idei évfordulója alkalmából a műsor Schwajda György: Ballada a 301-es parcella bolondjáról című példázatával folytatódik Cseke Péter rendezésében, melynek díszbemutatóját október 23-án tartják majd. Szilveszterkor ismét komédiával várják a nagyérdeműt, László Miklós: Illatszertár című művét a Mohácsi testvérek átiratában, Mohácsi János rendezésében élvezheti majd a közönség.

A Kecskemét City Balett a jövő évadban Tolsztoj: Anna Karenina című művét fordítja majd át a tánc nyelvére. A produkcióról Barta Dóra, balettigazgató beszélt a sajtótájékoztatón.

– A Kecskemét City Balett hatodik évadát kezdi jövőre. Az Anna Karenina az egyik legismertebb orosz regény. Azt gondolom, hogy Tolsztoj nagyon érzékenyen és izgalmasan nyúlt a női lélek rejtelmeihez. Ez az alaptextúrája annak a feldolgozásnak, fókusznak, mellyel a műhöz nyúlunk – mondta, majd hozzátette: az előadás zenei gerincét Michael Nyman és Beethoven dallami adják majd.

Az évad utolsó, nagyszínházi bemutatója Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére című műve lesz, melyet a Kecskeméten már több sikert megért rendező, Bagó Bertalan visz majd színre.

A színház új játszóhelyén, a teátrum legfelső emeleti erkélyfolyosóján tekinthetik majd meg a nézők Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból című színművét Réczei Tamás, művészeti vezető rendezésében.

– Exkluzív szándékkal, színészi jutalomjátékként gondolkodtunk e helyszínen. Nem szokványos játékidőben kezdenénk, és új színt szeretnénk ezzel hozni a város kulturális életébe – fejtette ki Cseke Péter.

A Kelemen László Kamaraszínház és Ruszt József Stúdió Színház évadtervét Réczei Tamás ismertette. A kamaraszínházban három bemutató várja majd a közönséget, akik először Szigligeti Ede: Liliomfi című zenés népszínművét tekinthetik majd meg Kocsis Pál rendezésében. Ezt követően Andrew Bergman: Társasjáték New Yorkban című komédiáját láthatja a nagyérdemű. Majd egy ifjúsági előadással várják elsősorban a felső tagozatos korosztályt. Madách Imre: Az ember tragédiája „junior” címmel állítja színpadra a klasszikust Cseke Péter.

A Ruszt Stúdió Színház két bemutatónak ad majd otthont a következő évadban. Eugene O'Neill: Amerikai Elektra című tragédiáját Horváth Csaba viszi majd színre. Markó Róbert, a kecskeméti színház egykori kritikusa pedig Elzbieta Chowaniec, lengyel írónő Gardénia című drámáját állítja majd színpadra.

Természetesen a jövő évadra vonatkozóan sem feledkezett el a teátrum vezetősége a legkisebbekről. A gyermekek számára Tóth Réka Ágnes: Aladdin és a csodalámpa című dalos meséjével, valamint Szergej Prokofjev: Péter és a farkas című zenés mesejátékával készül a teátrum társulata.

Továbbra is műsoron marad a kultúrmisszióként vállalt, tantermi előadás, az Osztályelső, az idei évad operettdarabja, az Állami Áruház a nagyszínházban, valamint a Pillangók szabadok színmű a Ruszt József Stúdiószínházban.

A sajtótájékoztató végén Cseke Péter elmondta: a színház felújítása nemsokára elkezdődik, ám az elkövetkezendő két évadban még biztosan a jelenlegi játszóhelyein várja majd közönségét a kecskeméti teátrum.

Bérlet- és jegyinformációk

Az előbérletezési szezon idén április 30-án indul a kecskeméti színházban, a régi bérlők helyeit június 21-ig tartják fenn. Az előbérletezési időszakban minden teljes árú, 5+1 típusú, valamint a gyermek- és családi bérlet is tíz százalékos kedvezménnyel megvásárolható, kivételt képeznek a páholyok és a Katona József bérlet. A legtöbb gyermekbérletet váltó intézményt „repülő szőnyeggel” ajándékozza meg a teátrum. A szabad helyekre augusztus 21-től kezdi meg a jegyiroda a bérletárusítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!