Apostag

2019.03.01. 16:30

Híres szülöttükre emlékeztek Apostagon

Nagy Lajos Kossuth-­díjas íróra emlékeztek a Cim­bo­rák klub tagjai. Tóth-Szöllős Mihályné, a klub vezetője elmondta, hogy szeretnék őrizni Apostag neves szülöttének emlékét, munkásságát közelebb hozni az emberekhez, ezért kapott kiemelt szerepet februári foglalkozásukon Nagy Lajos munkássága.

Lencsés P. Anna

Az esten műveiből olvastak fel, felidézték életrajzát, amelyhez a klubtagok hozzátehették személyes élményeiket, gondolataikat. Életútját Kalmár Kristóf, a közösségi ház programszervezője foglalta össze, majd Tóth-Szöllős Mihály az író születésének 100. évfordulója alkalmából Tarján Tamás által jegyzett kiadványból olvasott fel részleteket.

Elhangzott, hogy Nagy Lajos házasságon kívüli gyermeke volt édesanyjának, hatéves koráig nagyszülei nevelték, majd elkerült Pestre, de a nyári vakációinak helyszíne továbbra is Apostag volt. Felnőttkorában is gyakran visszatért. Megjelent műveiben, többek között a Kiskunhalomban, A falu álarca, a Három boltos kisasszony című regényeiben szülőfalujáról, az itt élőkről ad hű képet.

Elhangzott, hogy a kortárs apostagiak nem kedvelték az írót. Elismerték, hogy igazat írt, de eltúlozva ábrázolta az itteni életet, elvárták volna azonban tőle, hogy valamennyire szépítse meg a valóságot. Debreceni Istvánné néhai boltos kisasszony az írásokat olvasva úgy vélekedett: „olyan volt a falu, de nem annyira olyan”.

Buzás Sándorné Klárika felidézte, hogy a hetvenes évek első felében ő és családja lakott abban a tanyában, amelyben Nagy Lajos született és nevelkedett. Elmondta, az épület olyan rossz állapotban volt, hogy végül életveszélyessé nyilvánították, végül ők maguk bontották le. A ház helyén ma egy emléktábla található, amelyet évek alatt belepett a gyom. A klubtagok az emlékek felidézése után arra jutottak, hogy tavasszal meglátogatják a szülőhelyét, akinek emlékét megörökíti Apostagon egy kiállítás, őrzi egy mell- és egy egész alakos szobor, valamint nevét viseli a településen egy tér és az iskola is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!