Kiskunhalas

2019.03.10. 11:30

Hatvani Zoltán előtt tisztelegtek a versmondók

Szombaton rendezték a tizenegyedik Hatvani Zoltán megyei középiskolás szavalóversenyt, mellyel az egykori előadóművészre emlékeztek. A rendezvénynek a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont.

Mester-Horváth Nikolett

Forrás: baon.hu

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A jelenlévőket Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte, majd az óvodások városi versmondó versenyének legjobbjai adták elő a begyakorolt költeményeket. A középiskolás izgalmát pedig a Lyra együttes – akikkel gyakran fellépett Hatvani Zoltán – rövid műsora oldotta a megmérettetés előtt. Az idei szavalók Ady Endre halálnak 100. évfordulója alkalmából egy kötelező és egy szabadon választott költeményt adtak elő a költőtől.

A versenyen tiszteletüket tették a halasi előadóművész testvére, Hatvani Gábor és családja, valamint egykori iskolatársai is. A zsűri elnöke Komáromi Attila, a Forrás folyóirat szerkesztője, Hatvani Zoltán egykori tanára volt. Helyet foglalt még a zsűriben Csorvási Zoltán, a Lyra együttes vezetője, Mezei Zoltán, színész, rendező és Kerpits Miklós pedagógus, előadóművész.

Hatvani Zoltán halasi népművelő és előadóművész a város kulturális életének meghatározó alakja volt. Már gyermekkorában is kiváló versmondó volt, felnőttként pedig gyakran szavalt verseket, olvasott fel prózákat. Kivételes tehetségét mutatja, hogy volt önálló Vörösmarty-estje a Kecskeméti Kamara Színházban. Azzal, ahogyan játszott a hangjával és a szavakkal, különleges élményt tudott nyújtani.

– Hatvani Zoli halála után egy évvel városunkban vendégeskedett Buda Ferenc, akinek lejátszottuk, amikor Zoli elszavalta a Himnusz haza című alkotását. Buda Ferenc elsírta magát barátunk előadását hallgatva – emlékezett vissza Mester Sándor, egykori iskolatárs.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Az ítészek döntése alapján a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium tanulói szerepeltek a legjobban, az első helyezett Kovács Gábor Dániel, a második pedig Szabó Mirjam Noémi lett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Rávai Attila, a kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium versmondója léphetett. A zsűri különdíját Ledenyák Ádám (Szilády Áron Gimnázium), a Zöld-híd Egyesület díját Szappanos Tamás (Kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium) kapta. Szabó Anna (Kiskőrösi Wattay Szakgimnázium) és Lehoczki Tamara Andrea (Kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium) nyerték el Komáromi Attila, zsűrielnök különdíját. Mezei Lénárd (Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola) az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, míg Barna Zsanett Bianka (Constantin Gimnázium) a Lyra együttes különdíját érdemelte ki. Hatvani Zoltán egykori iskolatársai Szabó Mirjam Noémi előadását díjazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!