kunszentmiklós

2019.02.04. 11:08

Kanadába is elviszik Petőfi és Arany szellemiségét

Újabb helyszíneken mutatta be az év elején a Szabadságharc – Arany és Petőfi barátságának két éve című színpadi játékot Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor és Kálló Béla szabadkai színművész, rendező.

Gulyás Sándor

– Előadásunk olyan autentikus helyen is járt, mint Szabadszállás, mégpedig a városháza azon termében, ahol Petőfi követválasztási kudarca történt. A hely szelleme szárnyaira vett minket és a szabadszállási nézőket, talán egyfajta feloldozás is megtörtént a költő és a város között – mondta el érdeklődésünkre Tóth Péter Lóránt.

A darabot bemutatták a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium diákjainak is, majd Soltra látogattak, a Vécsey Károly Művelődési Központba, az aradi mártír, Vécsey gróf hazájába. A Szabadságharc című darab ötvenötödik előadása éppen Budapesten érte a két előadót, a Magyar Kultúra Napja jegyében tarthatták meg a darab első fővárosi bemutatóját, alig pár száz méterre a Pilvax kávézótól, a belváros azon részén ahol korábban a két költő barát sokat megfordult. Turnéjuk utolsó állomása Balatonszárszón volt, Ady Endre halálának 100. évfordulóján, a József Attila Emlékházban eleveníthették fel Petőfi Sándor és Arany János alakját – emlékezett vissza a darab másik szereplője, Kálló Béla.

A két előadó tavasszal a diaszpóra magyarság meghívására Kanadába is ellátogat. Toronto, Ottawa, Montreal, Halifax, Cambridge, Hamilton és Windsor magyar közösségei március 6-a és 19-e között e darabbal ünneplik az 1848. március 15-i eseményeket – tette hozzá a kunszentmiklósi versvándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!