Kecskemét

2018.12.29. 21:05

Nyolc országból érkeztek fellépők a dorombfesztiválra

Többek között Japánból, Udmurtiából és Jakutföldről érkeztek fellépők a Global Vibes Nemzetközi Dorombkonferencia és Világzenei Fesztiválra, melynek a kecskeméti Hírös Város Turisztikai Központ adott otthont szombaton.

Koós Katalin

E rendezvénnyel indította útjára a Leskowsky Hangszergyűjtemény a fennállásának jövőre esedékes, negyvenedik évfordulója alkalmából szervezett programsorozatot.

Szilágyi Áron, a hangszergyűjtemény vezetője Kecskemétet a doromb fővárosának nevezte.

– A doromb nemzetközi szinten egyik legfontosabb központja Kecskemét, mert itt él a világ egyik legismertebb dorombkészítő mestere, Szilágyi Zoltán, aki nem mellesleg az én édesapám. Már az 1980-as évek közepétől a világ minden részéről járnak ide emberek, hogy kézi készítésű mesterhangszereket vegyenek. 2005-től rendszeresen szervezünk itt dorombfesztiválokat, sőt 2011-ben a nagy, nemzetközi doromb-világtalálkozó is Kecskeméten volt. E rendezvények, koncertek és a hangszerkészítők révén a világ minden részén ismeri Kecskemét nevét, aki ezzel a hangszerrel kicsit is komolyabban foglalkozott – fejtette ki.

A dorombkonferencia résztvevői a délelőtti előadások során megismerkedhettek többek között a hangszer légzéstechnikájával és zenei akusztikájával, valamint a doromb udmurt, észt, japán hagyományaival. A moldvai dorombos tradíciókról Istók Pál, Moldva egyetlen dorombosa beszélt, aki a hagyomány továbbéltetése érdekében – ugyanis magyar nyelvterületen egyedül a moldvai csángóknál számít autentikusnak a hangszer –, rendszeresen tart dorombfoglalkozásokat a somoskai gyerekeknek. Az ifjú, csángó gyermekcsapat elkísérte mesterét a kecskeméti fesztiválra, és felléptek az est folyamán, mikor a dorombművészet gyakorlata kapta a főszerepet: nyolc ország zenészei szólaltatták meg virtuóz módon a világ egyik legősibb és legglobálisabb hangszerét. A zenei ínyencségek mellett az est különlegességét fokozta, hogy a jakutföldi zenészpáros egyik hazai, gyógyító sámánját is magával hozta a fesztiválra, aki egy tradicionális, jakut gyógyító szertartást is bemutatott a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik