Kecskemét

2018.12.06. 13:15

Nívódíjjal tértek haza a citerás lányok

A Corvin Citerazenekar ifjú tehetségeinek népzene iránti szenvedélye újabb díjban mutatkozott meg. A Kárpát-medence legjobbjaival mérték össze zenei tudásukat a Vass Lajos Népzenei Verseny döntőjén.

Sebestyén Hajnalka

A Corvin Citerazenekar tagjai gyönyörűen énekelnek

Forrás: Petőfi Népe

A Corvin Mátyás iskolában működő Mátyás Király Citerazenekar és a kisebbekből megalakult Corvin Citerazenekar sikereiről gyakran lehet hallani, lapunk is számos alkalommal hírt adott az eredményekről. Rendezvények sokaságán népszerűsítik a népzenét, a népzenei hagyományokat, emellett hazai és nemzetközi versenyeken állnak szakmai zsűri elé.

A zeneszerető fiatalok a napokban Budapesten jártak, a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén. A Vass Lajos Népzenei Szövetség 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja, segítse a Kárpát-medencében élő és működő népdalköröket, népzenei csoportokat, énekkarokat, nyugdíjas éneklő csoportokat, a népzenét, néphagyományainkat éltető közösségeket, embereket. Segítse a csoportok közötti kapcsolat kiépítését, megtartását, a tapasztalatok átadását.

– A középhaladók, a Corvin Citerazenekarunk bekerült a Vass Lajos Verseny Kárpát medencei döntőjébe, ami nagy eredmény, lévén a gyermek- és ifjúsági mezőnyben 37 versenyző jutott be a magyarországi és határon túli versenyzők közül. Volt szóló ének, csoportos ének, hangszeres szóló, illetve hangszeres csoportos formáció egyaránt. A versenyen citerásaink kicsit megszeppenve muzsikáltak a nagy pillanatban, de szépen szerepeltek. Nívódíjat kaptak – mesélte Sulczné dr. Bükki Éva, a zenekar vezetője.

A nagyokra, a Mátyás Király Citerazenekarra egy másfajta megméretés várt. Ugyanazon az estén az Örkényi Forraltbor Fesztiválon a Csutorás Borvirág Folkszínpadon szerepeltek. A hideg időben vidám műsorukat a közönség nagy tapssal jutalmazta.

– A Vass Lajos Népzenei verseny kapcsán, mint vezető, úgy vélem, óriási dolog, hogy a középhaladó csoport a Kárpát-medencei döntőbe jutott. A döntőben a mutatott produkciónak megfelelő díjat kapták. A versenyzésnek azonban nem csak az a célja, hogy vetélkedjünk, fontos a minőségi együtt töltött idő, a sok gyakorlás, felkészülés, a tapasztalatok megszerzése, levonása, átbeszélése. Nagyon jó továbbá, hogy más csapatokat megismerhetünk, ismerősökkel találkozhatunk és rengeteg gyönyörű, szakmailag magas színvonalú produkciót hallhattunk – tette hozzá Bükki Éva.

A Corvin Citerazenekar tagjai gyönyörűen énekelnek
Fotó: Petőfi Népe

A fiatal citerások a következő hetekben sem pihennek, az ünnepek kapcsán többször is fellépnek. Legközelebb a Téli Fesztivál keretében, de­cember 8-án, szombaton, a második adventi gyertyagyújtás alkalmával muzsikálnak a főtéren.

A jövő év is tartogat izgalmas fellépéseket. Terveik között szerepel a 2019-es manchesteri GóbéFestre való eljutás, amelyre meghívást kaptak Ördög Ottíliától, a főszervezőtől.

Tehetségek sokasága

A Corvin Citerazenekar tagjai: Berényi Hanna, Dakó Janka, Gáspár Izabella, László Tímea, Nagy Rozália, Ormai Réka. Mátyás Király Citerazenekar tagjai: Gyurkó Alexandra, Rácz Emese, Rácz Kata, Sonkolyos Ágnes, Szilvási Nóra, Tóth Anna Liza, Sulcz Ferenc Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!