Kecskemét

2018.09.20. 19:03

Héjjas Ivánról mutattak be életrajzi könyvet a Cifrapalotában

A Cifrapalotában tartották szerdán Domonkos László történész A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvének bemutatóját. A szerző könyvében Héjjas Ivánról teljesebb képet kívánt festeni annál, mint amit eddig ismertünk.

Horváth Péter

A kecskeméti születésű Héjjas Iván a Tanácsköztársaság alatt a Kecskemét környéki ellenforradalmi mozgalmak szervezője volt, majd 1944-ben a Szovjetek elől Németországba menekült, végül Spanyolországban telepedett le. 1947-ben a magyar bíróság kötél általi halálra ítélte távollétében. A vád szerint szabadcsapata parancsnokaként 66 ember elhurcolásában, megkínzásában és meggyilkolásában vett részt.

A könyvbemutatón Gál József, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte az érdeklődőket, aki köszöntőjében elmondta, hogy a történelem nem egzakt tudomány, hanem bizonyos értelemben bonyolultabb annál. Ezért olyan magyarázatok születhetnek vizsgálatának tárgyairól, melyek nem a valóságból táplálkoznak. A könyv küldetése, hogy segítsen tisztázni a kérdéseket és a szándékos félreértéseket.

Domonkos László könyvét Lezsák Sándor méltatta.

– A történelmet mindig a győztesek írják. És a győztesek bujtogatták és fizették a karaktergyilkosokat is: az uralkodó győztesek határozták meg, hogy mely személyiségek nem alkalmasak arra, hogy hősök legyenek – fogalmazott Lezsák Sándor. Hozzátette, hogy ez nem 20. századi jelenség. Ugyanúgy tették tönkre Attila hun nagykirály valóságos személyiségét, vagy relativizálták Bocskai és Bethlen történelmi szerepét, mint Héjjas Ivánét. A szerző a tények, illetve Héjjas Iván családja birtokában lévő dokumentumok, fényképek és jegyzetek alapján kívánt hiteles képet adni arról a katonaemberről, aki csapatával mindent megtett azért, hogy ne rohanjon a vesztébe az ország.

Domonkos László elmondta, hogy a Tanácsköztársaság idején szétverték a magyar hadsereget és abban az időben Héjjas Iván szabadcsapata volt az egyetlen és utolsó szervezett, belső szabályok szerint működő, és a haza érdekében harcoló sereg az országban.

A könyvbemutatót többek felháborodása övezte. A legnagyobb internetes közösségi oldalon számos hozzászólás jelent meg arról: méltatlan a Cifrapalotához, hogy falai közt ilyen jellegű könyvet mutassanak be. Egy nyílt levél is született, melyben annak szerzője azt kéri Gál Józseftől, hogy ez egy kecskeméti intézményben se történhessen meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!