kiskunhalas

2018.08.01. 07:00

Élő cigányzenével szórakoztatják a vendégeket

Hetente négy estén át ismét élő cigányzene hallható a város legrégebbi vendéglátóhelyén, a Sóstó Csárdában, ahol Varga János prímás, Szőke Sándor cimbalmos és Kovács György nagybőgős szórakoztatják a betérőket.

Pozsgai Ákos

A sóstói muzsikusok: Kovács György nagybőgős, Szőke Sándor cimbalmos és Varga János prímás

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Sikerrel pályázott a halasi Sóstó Csárda a turisztikai szempontból frekventált helyszíneken működő vendéglátó-­helyiségek számára a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza az éttermi cigányzene hagyományainak támogatására és népszerűsítésére a Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázaton. A program kibővítésével idén 16 helyszín, nyolc vidéki és nyolc budapesti étterem kapott lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson.

A sóstói muzsikusok: Kovács György nagybőgős, Szőke Sándor cimbalmos és Varga János prímás
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Takács József, a Sóstó Csárda ügyvezetője elmondta, a cigányzene műfaja több száz éven keresztül töretlen volt és népszerű, az utóbbi években azonban méltánytalanul háttérbe szorult, ezért fontos, hogy visszahozzuk a köztudatba, ezért is jelentkeztek a pályázatra.

A nyertes pályázók lehetőséget kaptak arra, hogy május 19. és augusztus 20. között, minimum három órában 4-5 fős cigányzenekart foglalkoztassanak – a minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátóegységek tulajdonosai, működtetői nyújthattak be pályázatot.

A zenészek tiszteletdíját a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján, az abban foglaltak szerint közvetlenül a muzsikusok részére fizeti meg, az éttermek nem részesülnek támogatásban. A halasi Sóstó Csárdában minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap a délutáni óráktól várják a cigányzene kedvelőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!