KALOCSA

2018.07.02. 20:00

Prokop Péter műveiből nyílt állandó kiállítás

A mélyen átélt vallásosság jellemzi Prokop Péter (1919–2003), kalocsai születésű, pap-festőművész-író munkásságát.

Tapodi Kálmán

Szakács Tibor kiskunmajsai káplán is részleteket olvasott fel a dramatizált előadáson

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Az alkotó maga is úgy fogalmazott, hogy ez a hármas skizofrénia – hiszen egyszerre volt pap, festő és író – végigkísérte életét, ami egy tanúságtétel volt hite mellett. Többi között ezekről is szólt Vörös Márta egyházmegyei főépítész, az Astriceum Érseki Múzeum igazgatója, aki bemutatta a múzeum tetőterében állandó helyet kapó Prokop-festményeket.

Szakács Tibor kiskunmajsai káplán is részleteket olvasott fel a dramatizált előadáson
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Olyan képek is láthatók a tárlaton, amiket eddig kevesen ismerhettek, mint például a Bábel Balázs érsek szobáját díszítő „pirospozsgás” Madonnát – ahogyan azt az érsek elnevezte –, amit az alkotó később „megtagadott”, mondván; „ez már nem az én stílusom”. Utóbbi történetet Bábel érsek mesélte a rendhagyó tárlatnyitón, ahol Szabó Ferenc jezsuita atyával és Leányfalusi Vilmos karnaggyal idézték Prokop Péter emlékét. A kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház orgonaművésze az Astriceum fogadótermében látható, nagy méretű Assisi Szent Ferenc-­festménnyel kapcsolatban megjegyezte: az eredetileg a főszékesegyház egyik mellékoltárába készült.

A festménykiállítás megtekintése előtt Prokop Péter írói munkásságát is megismerhette a közönség egy dramatizált előadás során, ahol a főegyházmegyében szolgáló papok olvastak fel részleteket, melyek valóban jellemezték a „pap-festő” igazi énjét, akinek életművét festményei tesznek teljessé. Prokop Péter mindezek kapcsán így vallott: „festéket keverni, vagy szavakat illeszteni, Istennek talán mindegy.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!