Kecskemét

2018.06.08. 17:30

Sokan és sokat olvasnak Kecskeméten

Csütörtökön vette kezdetét a 89. Ünnepi Könyvhét és Könyvvásár. Az olvasás ünnepe okán arról érdeklődtünk a szakemberektől, hogy napjainkban mennyire népszerű ez a szabadidős elfoglaltság.

Horváth Péter

Ripcse-Karácsony Anna, a Kecskeméti Kodály Zoltán iskola könyvtáros munkatársa

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Két könyvtáros szakembert és egy könyvesbolt tulajdonosát kérdeztünk meg arról, hogy mennyire népszerű az olvasás napjainkban és mit olvasnak ma az emberek.

Szeretnek olvasni a gyerekek

A Katona József Megyei Könyvtár munkatársai egyértelműen pozitív tapasztalatokról számolnak be mind a fiatalok, mind a felnőttek olvasási szokásait illetően.

– Nagyon sok olvasó gyerekkel találkozunk a könyvtárban. Igazán bosszantó, hogy szinte csak arról van szó a híradásokban, hogy a fiataljaink nem értik a szöveget. Ez a probléma valóban jelen van, de nem általánosan érvényes. Számos olyan gyerekkel találkozunk, aki jóval előbbre tart az olvasmányaiban annál, mint ami elvárható lenne életkora alapján. Erről sajnos keveset beszélünk, pedig nagyon fontos üzenet mindannyiunknak – fogalmazott Koleszár Márta, a könyvtár munkatársa.

Koleszár Márta szerint egyre népszerűbb az olvasás
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

A könyvtáros szakember szerint az utóbbi években nagyon sok szépen illusztrált, tartalmas irodalmi és ismeretterjesztő kiadvány jelent meg gyermekek számára, amelyek igen népszerűek.

Az általános és középiskolások körében legnépszerűbbek az iskolai életet feldolgozó olvasmányok. Mind a fia­talok, mind a felnőttek sokat kölcsönöznek a kapaszkodót jelentő, önsegítő könyvekből.

Az utóbbi időben nagyon sok szülő figyel gyermeke olvasására, beépítik a könyvtárlátogatást a családi programok közé.

Régi mesék az antikváriumból

Péteri Judit, a Kóborló Antikvárium tulajdonosa jelentős érdeklődést tapasztal a használt könyvek iránt.

A gyerekkönyveket keresik legtöbben, még hó végén is: a Star Wars, Bartos Erika Bogyó és Babóca és Geronimo Stilton könyvei a legmenőbbek. A klasszikusok közül a 77 magyar népmesét sokan veszik, amint a tulajdonos kirakja a polcra, már el is viszik. Sokan keresik a régi, kihajthatós térbeli mesekönyveket és reneszánszát éli a Búvár Zsebkönyvek sorozat.

Nagyon keresettek az antikváriumban az ezoterikus, az önismereti és a pszicholó­giai kiadványok. Ezeket naponta többen is keresik, de a közvélekedéssel ellentétben nem csak nők.

Péteri Judit úgy véli, napjainkban is sokan vásárolnak könyvet Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Többször előfordult, hogy valaki azért vitte be az antikváriumba könyveit, mert e-könyvekre váltott. De még ezekben az esetekben is marad otthon könyv, jellemzően azok, amelyek tulajdonosaik szívéhez nőttek és többször elolvasnák még őket.

Az antikvárius tapasztalata szerint a lektűrök terén továbbra is legnépszerűbb szerzők Lőrincz L. László és Vavyan Fable. Rejtő Jenő természetesen örökzöld és mostanában a műveiből készült képregényeket is keresik a betérők. A hölgyek örök kedvence Jane Austen. Péteri Judit elmondta, hogy olyan népszerű a viktoriánus írónő, hogy könyveiből nem lehet eleget kitenni a polcra, de Szerb Antal művei is hasonlóan közkedveltek. A nyár legkedveltebb zsánere a krimi és ennek fejedelemasszonya, Agatha Christie. Érdekességként említette, hogy a Mein Kampfot is gyakran keresik nála, de az nem található meg az antikvárium kínálatában.

Az alsósok kölcsönöznek többet

Ripcse-Karácsony Anna, a Kecskeméti Kodály Zoltán iskola könyvtáros munkatársának elmondása alapján az iskolai könyvtárban is nagyon jó olvasási arányokat tapasztalnak.

A könyvtáros szerint az általános iskolások jellemzően több fakultatív olvasmányt kölcsönöznek, mint a középiskolások.

– Az alsó évfolyamosok kölcsönzik a legtöbb könyvet és az évfolyamok emelkedésével, a növekvő terheléssel együtt ez kicsit csökken. Alsóban nagyon szeretik a gyerekek a Mi Micsoda sorozatot és egyéb képes ismeretterjesztő kiadványokat. A középiskolások elsősorban kötelező olvasmányokat kölcsönöznek. Vannak persze örök kedvencek a kölcsönzött könyvek sorában, ilyen a Harry Potter és az Egy ropi naplója sorozatok – mondta a könyvtáros.

A saját örömre választott prózai művek egyik légnépszerűbbje – akárcsak a vásárlók körében – Jane Austentől a Büszkeség és balítélet. A legtöbbet kölcsönzött költők magyarok: Ady, József Attila, Petőfi és Kosztolányi.

Ripcse-Karácsony Anna azt tapasztalja, hogy a Kodály Iskolában az általános iskolások kölcsönzik a legtöbb könyvet Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Ripcse-Karácsony Anna elmondta, sok ismeretterjesztő könyvet kölcsönöznek a diákok az iskolában minden évben megrendezett aszfaltrajzverseny idején, annak aktuális témájának megfelelően. A könyvtáros szakember szerint az ilyen eseményekkel lehet megfogni és szenvedélyes olvasóvá tenni a fiatalokat.

Egymillió könyvtárlátogatás

Az olvasás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység, amit a Katona József Megyei Könyvtár tavalyi statisztikai adatai is bizonyítanak. A könyvtár összes használatának – személyes és távhasználat – száma közel egymillió volt, ami 2,4 százalékkal több az előző évihez képest. Személyes látogatásnál több mint 400 ezer alkalmat mértek, ami szintén növekedést mutat. 2017-ben 32.829-en regisztrálták tagságukat, akik csaknem 333 ezer dokumentumot kölcsönöztek. Az elmúlt évben a gyűjtemény 15.553 könyvvel gyarapodott, ami 8866 újdonságot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!