Tiszakécske

2018.04.14. 20:00

Kovács Miklós kelméiből nyílt életmű-kiállítás Tiszakécskén

Kovács Miklós, tiszakécskei kékfestő mester a napokban ünnepelte 90. születésnapját. A jeles alkalom tiszteletére életmű-kiállítás nyílt kelméiből és mintafáiból az Ókécskei Közösségi Házban április 14-én.

Koós Kata

A kiállítást Székelyné Kőrösi Ilona, történész nyitotta meg, aki köszöntő beszédének elején ismertette a négygenerációs Kovács -kékfestő dinasztia történetét.

– Több mint 800 évvel ezelőtt alakult meg az első kelmefestő céh Bécsben. Magyarországon legalább 300 esztendőn keresztül folyt intenzíven a kékfestés, ebből 150 év a tiszakécskei kékfestő dinasztiáé. Miklós bácsi 72 esztendeje dolgozik kékfestőként – mondta.

Kovács Miklós dédapja a 19. század második felében kékfestő üzemet, szeszfőzdét és keményítő gyárat működtetett Kecskeméten. Ennek az időszaknak emlékét őrzi a hírös városban a Festő utca elnevezése. Gyermekei közül négy fia vitte tovább a mesterséget, köztük Kovács Miklós nagyapja, aki 1900 körül Kiskunfélegyházán telepedett le. Fiai közül Károly és Miklós lett kékfestő. Miklós egy ideig édesapja mellett, a kiskunfélegyházi műhelyben dolgozott. Önálló ipari engedélyét 1927-ben kapta meg. Ugyanebben az évben megházasodott, és Újkécskén telepedett le: saját házat épített, műhelyt fejlesztett, rőfös üzletet nyitott.

– Miklós bácsi 1928-ban született. A mesterség, a hagyományok világa már gyermekkorában megérintette – mondta a történész.

A tiszakécskei kékfestő mester 1975-ig édesapjával közösen dolgozott. Édesapja halála után feleségével folytatta a szakmát, melyet gyermekei és reménye szerint unokái visznek majd tovább. 1976-ban Népi Iparművész, 1985-ben Népművészet Mestere címet kapott, 1995-ben pedig az Év mestere kitüntetésben részesült.

– Kovács Miklós és családjának munkássága, termékei a 20. és a 21. század világában a kétkezi munka és a szellemi örökség, a hagyomány és a megújulás, a rohanó világ gyorsan múló tömegcikkein felülemelkedő, értékteremtő tárgyalkotás dicsérete – fogalmazott Székelyné Kőrösi Ilona.

A tárlatmegnyitón Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja, valamint Tóth János, Tiszakécske polgármestere is részt vett. Kovács Ernő egy, a jókívánságait tartalmazó oklevéllel ajándékozta meg az ünnepeltet.

Kovács Miklós az ünnepségre feleségével, Margitka nénivel érkezett, akivel 1960-as házasságkötésük óta elválaszthatatlanok. A kékfestő mester humorban bővelkedő, ünnepi beszédében megköszönte a születésnapi tárlatot, majd köszönetet mondott családja mellett háziorvosának, valamint a kécskei patikus hölgyeknek, amiért példaértékű lelkiismeretességgel óvják egészségét.

Az Ókécskei Közösségi Ház munkatársai tortákkal, virágokkal és harmonikaszóval, a Nagy- Tisza Néptánc Csoport két ifjú tagja, Kecskés Gréta és Sipos Bence pedig néptáncbemutatóval kedveskedett az ünnepeltnek születésnapja alkalmából.

A kiállítás május 17-ig megtekinthető az Ókécskei Közösségi Házban.

A világ szellemi örökségének része lesz

Székelyné Kőrösi Ilona, történész megnyitó beszédében elárulta, idén ősztől a tiszakécskei Kovács-család munkássága nem csupán a magyarországi szellemi kulturális örökség részét fogja képezni.

– A huszadik század elején még 400 kékfestő műhely működött Magyarországon. Jelenleg 8 műhely található hazánkban, ám nem mindegyik működik. Novemberben születik majd a döntés, hogy felkerül majd az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a kékfestés, ezen belül a Kovács-család tiszakécskei műhelye is – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!