Ladánybene

2018.04.23. 11:30

Az olvasók kérésére másodszor is kiadták Ladánybene könyvét

A lakosság kérésére immár bővített, második kiadásban olvasható Ladánybene helytörténeti kiadványa. A Ladánybenei évszázadok című mű bemutatóját szomba­ton tartották a helyi Közösségi Házban.

Koós Kata

A nagy érdeklődésnek köszönhetően újból kiadta Ladánybene önkormányzata a község történeti könyvét. A Ladánybenei évszázadok című, helytörténeti mű második kiadásának bemutatóját szombaton tartották a település közösségi házában.

– A kiadás évében elfogyott könyv újranyomását többször is kérte a lakosság. Továbbá az önkormányzat jelenlegi vezetőjeként meggyőződésem, hogy történelmünk megőrzése és hagyományaink ápolása nem csak lehetőség a számunkra, de egyszersmind kötelességünk is – mondta megnyitóbeszédében Kardos Attila, Ladány­bene polgármestere.

A könyv első és második kiadásának megalkotását egyaránt prof. dr. Kürti László, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének egyetemi tanára vállalta magára. A szerző az első kiadásban 2006-ig dolgozta fel a település történelmét, a második, bővített kiadás pedig az eredeti tartalmat megőrizve, ám azt az elmúlt 12 év eseményei­vel, képeivel kibővítve mesél Ladány­bene múltjáról. A szerző kutatásai során a kordokumentumok, földrajzi, történeti, fotográfiai és régészeti emlékanyagok feldolgozása mellett a helyi lakosokkal is készített interjúkat, hogy minél teljesebb képet adhasson a település múltjáról.

A rendezvény során a kiadványt Bán János történelmi regényíró mutatta be a megjelenteknek, aki a közel 500 oldalas kötet olvasmányosságát hangsúlyozta.

– Regényeket író ember vagyok, nem történész, és rendkívüli módon értékelem, ha mindazt az információhalmazt, melyet egy-egy kutató összegyűjtött, élvezetes és jó stílus­ban tudja továbbadni az érdeklődő olvasóknak. Ebben a kötetben rengeteg olyan tudnivaló van, melyet kevésbé tehetséges szerzők bizony száraz adathalmazba burkolva adtak volna tovább, azonban ez a munka szerencsére egyál­talán nem ilyen. A múltbeli korszakokat feldolgozó fejezetek rendkívül olvasmányos módon vannak megfogalmazva – méltatta a könyvet.

A bemutatón részt vett a helytörténeti kiadvány alkotója is.

– Egy kutatónak ez az egyik legnagyobb elismerés az életében, mikor megérheti, hogy a könyvének újabb kiadása lesz, és nem azért, hogy átírja vagy javítsa az elsőt, hanem, hogy nyugtázza: amit összegyűjtött és megírt, az megállja a helyét – mondta Kürti László, aki hozzátette: külön öröm számára, hogy a fiatalság érdeklődését is felkeltette alkotása.

– Mikor a helyi iskolába meghívtak, hogy tartsak helytörténeti előadást, akkor szembesültem vele, hogy ténylegesen használják és forgatják a kötetet. Az egyik kisdiák bekiabált az előadásba, hogy ez benne van a könyvben. Fantasztikus érzés volt – mondta prof. dr. Kürti László.

A könyv hatására átkeresztelték az iskolát

A helytörténeti kiadvány hatá­sára a helyi általános iskola 2013-ban új nevet kapott. A mű ugyanis Ladány­bene honfoglalás kori múltjáról is mesél: Bene vitézről, egy honfoglalás kori, idős harcosról, akinek koponyáját a település határában találták meg pásztorok 1834-ben.

– Mikor az iskolából felhívtak, hogy az a tervük, hogy az iskola nevét Bene Vitéz Általános Iskolára változtatják, a megdöbbenéstől kiesett a toll a kezemből – emlékezett vissza a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!