Kecskemét

2018.02.10. 13:41

Újra slam poetry lesz Kecskeméten

Hosszú idő után ismét slam poetry versenyt rendeznek Kecskeméten. A verseny középpontjában az idén 650 éves hírös város lesz.

baon.hu

A február 16-ai versenyt az Ifjúsági Otthon teázójában tartják meg. A központi téma Kecskemét lesz, de más témát is örömmel várnak a szervezők. Este hat órától várják az érdeklődőket, a verseny pedig fél 7-kor veszi kezdetét. A szabályok egyszerűek: a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra. Az elhangzott szövegeket kétfős zsűri pontozza majd, a legjobb előadók pedig jutalomban részesülnek.

- A verseny nem titkolt célja a slam mozgalom újraélesztése, és az, hogy visszahozzák a slam poetry életet a városba – nyilatkozta a baon.hu-nak Szél Rebeka Anna, a Hírös Slam szervezője.

A korábbi slam poetry verseny rengeteg érdeklődőt vonzott Fotók: Hírös Slam

Mi az a slam poetry?

A slam poetry a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj. Egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek. (slampoetry.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!