Kecskemét

2018.02.16. 15:04

Az első gitárját maga készítette Molnár László

Péntek este a Molnár Gitár Band feleleveníti a 60-as évek instrumentális gitárzenéit a Hetényegyházi Közösségi Házban. A Shadows, Ventures, Spotnicks nép­szerű slágerei mellett külön­legességek is hallhatók a koncerten.

Sebestyén Hajnalka

Balról: Kurdics Mihály, Kecskeméti István Pifkó László és Molnár László

A gitárzene rajongói számára igazi csemegének ígérkezik a Molnár Gitár Band koncertje. A zenekar tagjai Molnár László (szólógitár), Pifkó László (ritmusgitár), Kurdics Mihály (basszusgitár) és Kecskeméti István (dob).

A 60+ korosztályt ­képviselő zenészek ebben a felállásban egy éve játszanak, de zenei múltjuk évtizedekre tekint vissza. Molnár László gyermekkora óta szinte megszakítás nélkül játszik, míg a többiek hosszabb szünetet is tartottak. A 60-as évek instrumentális gitárzenéje iránti szeretetük azonban soha nem fakult meg, és most végre teljesen átadhatják magukat e zenei stílusnak.

– Az 1960-as évek első felében, amikor elérte hazánkat is az Amerikából és Nyugat-Európá­ból érkező gitárzene, azonnal magával ragadott – mesélte Molnár László. – Alig múltam 12 éves, máris a gitározás után kezdtem érdeklődni. Az elektromos gitár nálunk újdonságnak számított, beszerezni nem tudtam, így magam készítettem el – elevenítette fel emlékeit.

Balról: Kurdics Mihály, Kecskeméti István Pifkó László és Molnár László

László életét a zene ­szeretete végigkíséri. Számos diák- és amatőrzenekarban játszott. Civil foglalkozása távközlési üzemmérnök, de a 80-as években kiszállt az állami iparból, és vállalkozóként dolgozott tovább, mellette zenei pályára lépett. Sokan ismerhették a kecskeméti Caravan együttesből, melyet 1983-ban alapítottak. Társaival két évtizeden át zenélt bálokon, dunai hajókon és rendezvényeken.

A Molnár Gitár Band többi tagja szintén az 1960-as években ismerkedett meg az instrumentális gitárzenével, diákként, és katonai szolgálatuk alatt néhány évig játszották is. A családalapítás után azonban a civil foglalkozásuknak éltek. Most közel a 70-hez azonban fordult a kocka, és újra kedvükre hódolhatnak zenei szenvedélyüknek, visszatérhetnek gyökereikhez.

A tagok az elmúlt években találtak egymásra.

– Valamennyien máshonnan származunk, korábban nem ismertük egymást. Én Izsákon születtem, Kalocsán éltem az 1980-as évekig, majd Kecs­kemétre költöztem családommal. Kurdics Misi szolnoki származású, 1970 óta van Kecskeméten. Pifkó Laci Buda­pesten született, de Egerben nőtt fel, csak Kecskeméti Pista tősgyökeres kecs­keméti. A véletlennek köszönhető, hogy egymásra találtunk. 2012-ben ismertem meg Pifkó Lacit, aki addig biztatott, hogy csináljunk egy együttest, míg belementem. Igazából nem akartam újabb zenekart, volt már elég az életemben, de aztán mégis összeálltunk. Kurdics Misi három éve csatlakozott hozzánk. A rendőrbálokról látásból ismertem, de nem tudtam róla, hogy amatőr gitáros. Amikor egyszer felkeresett, hogy állítsam be a gitárját, én felajánlottam neki, hogy álljon be közénk. Misi már ismerte a YouTube-ról Pifkó Lacival készült felvételeinket, így örömmel társult velünk. Magam is rácsodálkoztam, hogy milyen hamar sikerült egymásra hangolódni – tette hozzá.

A három gitáros több helyen is fellépett, a dobkíséretet eleinte számítógéppel biztosították.

– Egyszer csak azt vettem észre, hogy a Hírös Hét fesztiválra hívnak minket fellépni. Ez már komoly előrelépés volt. Ekkor elhatároztuk, hogy tovább kell fejleszteni az együttest, kell nekünk egy dobos. Figyelmünkbe ajánlották Kecskeméti Pistát, vele vált végül teljessé a Molnár Gitár Band –  mondta Molnár László, aki ezúttal énekelni is fog a színpadon.

A zenekar elsősorban a ­Shadows, Ventures, Spotnicks slágereit játssza, de néhány Bee Gees-, Brothers Four-számot is átdolgoztak az instrumentális gitárzene hangzásvilágára. Műsorukban hazai gitárzenekarok slágerei is megszólalnak. Emellett keresik a kevésbé ismert zenekarok számait is abból a korszakból, melyből ízelítőt hallhat a közönség ma este hét órakor Hetényegyházán.

Fiatalok is érdeklődnek zenéjük iránt

A zenéjüket minden korosztály szereti. Maguk sem gondolták volna, hogy ekkora sikerük lesz. A mai egyen stílusú gépzene mellett még a ­20-as, 30-as korosztály érdeklődését is felkelti a zenéjük. Gyakran elmesélik, hogy ezt hallgatták szüleik, nagyszüleik is, így jól ismerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!