Jubileum

2024.05.25. 10:40

Százéves születésnapját ünnepli Soltszentimre – galériával, videóval

Egy évszázada kapta a település a Soltszentimre nevet, története azonban valamikor az Árpád-korra nyúlik vissza. Péntek délután a falu központjában Nagy István polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

Barta Zsolt

A falu éppen most száz éves, már, ami a település elnevezését érinti. A környéken, ugyanis már az első magyar királyi családok idején, azaz az Árpád-korban is létezett falu. A határban látható több mint 800 éves templom is ezt bizonyítja. 

születésnap, Soltszentimre, avató
Nagy István polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő avatták fel az emléktáblát az polgármesteri hivatal falán a születésnapon
Fotó: Barta Zsolt

Egyebek mellett erről is szólt Nagy István polgármester, aki ünnepi köszöntőbeszédében érintette a közösség történelmét is. 

A születésnap jó alkalom Soltszentimre fejlődésének bemutatására

Soltszentimre központjában a Szent Imre herceg mellszobra melletti téren iskolások adtak műsort az emlékező közönség számára. Mint mondta, a XV-XVI. században oklevelek említik a település nevét. Nevezték Pusztaszentimrének és ekkor Akasztóhoz tartozott. Hívták Pestszentimrének, majd 1924-ben Soltszentimrére keresztelték át a falut. Feljegyzések alapján a 30-as években 260 házzal létezett a falu, 1936-ban épült a református, míg egy évvel később a katolikus templom. Majd 1948-ban államosították az iskolákat. 1946-ban megalakult a helyi sportegyesület, majd 1950-ben megnyílt a napközis óvoda. Egy évvel később bevezették a faluba a villamosáramot, kialakították a könyvtárat. Az új iskola 1969-ben négy osztállyal és egy új tornateremmel épült meg. Ezt követően 1980-83-ban a nagy közösségi ház készült el. 1989-ben a vezetékes víz, majd 1993-ban a vezetékes gázszolgáltatás épült ki. 2006-ban a szennyvízhálózattal befejeződött az összközmű-hálózat kiépítése. Ezt követően a közintézmények megújításán volt a sor. Az elmúlt években közel 160 millió forintból és 10 millió forintnyi önerőből fejlődött a település. Soltszentimre általános iskolájának energetikai korszerűsítése is megtörtént, illetve kialakítottak egy minibölcsődét is. 

Az önkormányzat épületének belső felújítása következett. Térköves járda építésre, útalapképzésre is közel 5 milliót költöttek, illetve egyéb utakat is felújítottak sorolta Nagy István polgármester a fejlesztéseket. Majd átadta a szót Font Sándor országgyűlési képviselőnek. A honatya üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy ebből a száz évből, amelyet most ünnepelnek, 26 évet, mint országgyűlési képviselő segítette a falu fejlődését. Ez több mint negyedszázad, amely során sok eseményen vett részt. Nagy István polgármesterrel dolgozott együtt a leghosszabb ideig, hangsúlyozta a honatya. Mint megemlítette az utóbbi 5 évben volt a legintenzívebb fejlődési korszaka ennek a falunak, illetve mindazoknak a falvaknak, amelyek 5 ezer lélekszám alattiak. Mindezt a Magyar Falu Program keretében történt meg. 

Fontos útszakaszok újultak meg

Emellett a vármegye által koordinált TOP-os programok segítették és segítik a jövőben is a faluk, így Soltszentimre fejlődését is. Font Sándor elmesélte, hogy Nagy István gyakran panaszkodott, hogy alig lehet a faluba bejönni és kimenni, mert az országút nagyon régen volt felújítva. A kormány látva, hogy ezek a gondok nem egyediek, országos programot indított. Így megvalósult a Kiskőrös felé vezető út és a csengődi leágazás felújítása. Ezt követően a falut Fülöpszállással összekötő közel 8 kilométeres út is már elkészült. Majd beszédében a közösség támogatására javasolta az önkormányzati választásokon Nagy István jelenlegi polgármestert. 

Az ünnepségen az iskola diákjai léptek fel, majd a település elöljárói megkoszorúzták Szent Imre mellszobrát, illetve az önkormányzat épületének a falán emléktáblát avattak a 100 éves évforduló tiszteletére. A nap hátralévő idejében az érdeklődők zenés műsort hallgathattak meg a közösségi házban, majd a Csonka Színkör előadta a Hullajó nyomozó című darabot. 

Utcabállal zárul a program

Szombaton pörköltfőző versennyel folytatódik a nap a szokott helyen. Kézműves vásár, zsinórkiállítás is várja az érdeklődőket, 11-kor táncház lesz Számfira Mátéval. Délelőtt ingyenes gyermekprogramokkal kedveskednek a legkisebbeknek. Délután a Bitangolók koncertjével folytatódik a nap. 16 órakor a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskolája, a Soltszentimrei Szivárvány Óvoda és Hatetudnád Tánctanoda adott műsort. Ezt követően 17:30-kor sztárvendég a Unique együttes lesz, este pedig tűzijátékkal és utcabállal zárul a nap.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában