Kecskemét

2024.06.15. 18:14

A 60. év alkalmából újra összejöttek az öregdiákok a Katona gimnáziumban – galériával

A kecskeméti Katona József Gimnázium szombaton egy 60 éves érettségi találkozónak is helyet adott. Az 1964-ben végzett IV/D osztály öregdiákjai a kezdetektől tartják a kapcsolatot, az együtt töltött négy év emlékeit mindig szívesen felelevenítik.

Sebestyén Hajnalka

Egykoron az osztályba 43-an jártak, zömében kecskemétiek. Abban az időben a fiúk tekintetében a Czollner téri iskolások, míg a lányok esetében a Zrínyi Ilona iskolások kerültek be a neves gimnáziumba. Rajtuk kívül néhányan az ONI-ban laktak, vagy kicsit messzebbről jártak be az iskolába. A Katonában latin-orosz szakosak voltak.

Katona Gimnázium, osztálytalálkozó
1964-ben végzettek találkoztak a kecskeméti Katona gimnáziumban
Fotó: Bús Csaba

Az osztályból 31-en tanultak tovább, kiváló szakemberekké váltak, például volt közöttük régész, erdész, diplomata, orvos is. A sport terén is többen remekeltek, a lányok közül hárman NB I.-ben kosárlabdáztak, míg Virág Ferenc a sakk terén ért el kiemelkedő eredményt, társaival tavaly könyvet is írtak aranyos éveikről.

Még egy érdekesség: abban az időben az iskolában működött egy természetjáró klub, melynek sokan a tagjai voltak. Kéthetente közeli helyeken túráztak, kirándultak, évente kétszer pedig egyhetes túrára mentek. Néhányan az országos kék túrát is teljesítették. A régi szakosztály tagjai mai napig összetartanak.

A 4/b osztályfőnöke Bóka József történelem-magyar szakos tanár volt, de rajta kívül is kiváló pedagógusoktól tanulhattak a diákok. Többek között tanította őket Szemerey Andor, Kristóf András, Szabó Adorján, Orosz László, Iványosi-Szabó Tibor és Csongor Edéné.

A 43 tanulóból sajnos az évek alatt már 20-an elhunytak. A tanárok közül is már csak dr. Tóth Imre fizika szakos tanár él, akinek első tanítványai voltak, később is gyakran részt vett az összejöveteleken.

Az osztálytalálkozók megszervezésének, a csapat összetartásában óriási szerepe volt dr. Nagy Ádám osztálytársuknak, az országosan is elismert numizmatikusnak. Minden öt évben összejöttek, de hosszú időn át, volt, hogy minden évben találkoztak. A még élő 23 öregdiákból ma már csak öten élnek Kecskeméten, a többiek az ország különböző pontjain, Budapesttől Sopronon és Baján át Szegedig.

A szombati 60 éves érettségi találkozón Csáki Tibor, a Katona József Gimnázium igazgatója fogadta az öregdiákokat és tájékoztatta őket az iskolában jelenleg is folyó szakmai munkáról. Az eseményen egy 50 évvel ezelőtt érettségizett osztály is részt vett.

Ezt követően a 60 éve érettségizők csapata megkoszorúzta a Katona József-szobrot, és gyertyát gyújtottak az elhunyt diáktársaik és tanáraik emlékére.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában