Galériával/videóval

2024.05.25. 15:15

Farkas Sándor: a Kiskun Expo kiállítói megmutatják a vidék erejét és versenyképességét

Régi hagyományt felelevenítve rendezték meg ismét a Kiskun Expót Kiskunfélegyházán. A nagyszabású esemény a település várossá nyilvánításának 250. évfordulója tiszteletére rendezett programsorozat része. A péntektől vasárnapig tartó kiállításon hetvenöt félegyházi és környékbeli vállalkozás, intézmény, civilszervezet mutatkozik be.

Vajda Piroska

A háromnapos Kiskun Expo felvonulással kezdődött. 

Kiskun Expo, Kiskunfélegyháza, elismerés
A Kiskun Expo emlékplaketteket adott át Csányi József polgármester
Fotó: Vajda Piroska

A kiállítók a városházától vonultak a kiállításnak otthont adó városi sportcsarnokhoz. Az ünnepélyes megnyitó vendégeit Vargáné Rácz Judit, az esemény háziasszonya köszöntötte. Mint mondta, a Kiskun Expo nemcsak Kiskunfélegyháza és környező településeinek, de az itt élő szoros köteléket alkotó kiskun közösségnek is a bemutatkozó kiállítása és találkozási alkalma. Megmutatkoznak kiskun értékeink, hagyománytiszteletünk és az erre épülő gazdasági struktúra, amelyben a mezőgazdaságban tevékenykedők mellett az iparosok, kézművesek, szolgáltatók értékteremtő munkája és annak eredményei is láthatók.

Félegyházának több cége is méltó rá, hogy a Kiskun Expo kiállítója legyen

Csányi József, polgármester köszöntőjében hangsúlyozta a Kiskunfélegyháza több olyan vállalattal büszkélkedhet melyek országszerte, sőt a világszerte viszik a város jó hírét. Hangsúlyozta számtalan olyan kiváló cég működik a városban, melyek lokálpatriotizmusa és a városhoz való hűsége megmutatkozott az elmúlt 10 évben is. Ebben az egy évtizedben több mint kétezer embernek teremtettek munkahelyet, ami nagyon jelentős eredmény.

–  Hiszem, hogy ezek a cégek méltóak arra, hogy a Kiskun Expón bemutassuk tevékenységüket, méltóak arra, hogy minden félegyházi megismerje a munkájuk eredményét – fogalmazott Csányi József.  

A MÁV Zrt. is több programmal kapcsolódott az eseményhez

A polgármester után Mondi Miklós, a MÁV Zrt. pályavasúti igazgatója mondott köszöntőt. Felidézte, hogy a vasút 171 éve része a település gazdasági-, társadalmi-, kulturális- és sportéletének. Kiskunfélegyháza 1853-ban kapcsolódott be a vasúti közlekedésbe, ekkor nyitották meg a Pest–Félegyháza vonalat és a következő évben már Szegedig is el lehetett jutni. A következő évtizedekben tovább folytatódott a vasúthálózat bővítése, Kiskunfélegyháza ma már jelentős vasúti csomópont. Nem véletlen, hogy a vasúttársaság is több programmal kapcsolódott a jubileumi eseményhez azzal céllal, hogy a félegyháziak bepillantást nyerjenek a MÁV munkatársainak életébe. 

Jelentős a magyar mezőgazdaság fejlődése

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a rendezvény megnyitóján.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság fejlődése jelentős, hiszen az elmúlt években megújult a géppark, az épületállomány, új üvegházak és üzemek jöttek létre, fejlődött a gazdálkodók szaktudása, képzettsége. Mindezt az ágazati adatok is alátámasztják. 2010 és 2023 között a mezőgazdaság kibocsátása folyó áron 157 százalékkal, változatlan áron 33 százalékkal bővült, az ágazati szintű jövedelem több mint két és félszeresére emelkedett. A külpiac ebben az időszakban növekvő értékesítési lehetőségeket kínált, miközben meghatározó lett az agrárgazdaság szerepe a nemzetgazdaság külkereskedelmi folyamataiban is. Az agrárexport 129 százalékkal, az egyenleg 65 százalékkal haladta meg 2023-ban a 2010-es értéket. Növekedett a foglalkoztatás is, 18 százalékkal, sőt az elmúlt években inkább a munkaerőhiány jelentett problémát – fűzte hozzá.

Az ágazat fejlődéséhez hozzájárultak az agrártámogatások, valamint a kedvező gazdasági és finanszírozási környezet. 2023-ban mintegy 1400 milliárd forint agrártámogatás kifizetése történt meg, ez a forrás óriási segítség abban, hogy a gazdálkodók a mostani nehéz helyzetben is talpon maradjanak – húzta alá a miniszterhelyettes.

Emlékplaketteket adtak át a megnyitón

Kiskunfélegyháza méltán lehet büszke arra, hogy számos jelentős gazdasági értéket teremtő nagy cég, vállalkozás, illetve nagyon sok civil szerveződés, klub, egyesület vesz részt önzetlenül a város közösségi, kulturális és sport életének támogatásában, rendezvényeink színesebbé tételében.

Csányi József polgármester emlékplakettet adományozott azoknak, akik a félegyházi közösség elismert tagjai és ebben az évben fennállásuk jelentős évfordulóját ünneplik. Posztumusz elismerést kapott a 20 éves Izgő-Mozgó Kölyökklub alapítója, Fekete Mária, aki a közelmúltban hunyt el. Az emlékplakettet lánya, Kis Virág vette át. Emlékplakettet vehetett át Simon Károly, a 20 éves SZVG Tools Szerszám Kereskedelmi Kft. ügyvezetője és Dinnyés Gyula a 15 éve alakult Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület vezetője; 

Emlékplakettet kapott munkája elismeréseként: Gyenizsei Gábor, az OTP Bank Nyrt. szenior vállalati ügyfélkapcsolati tanácsadója; Morvai Szilveszter, az OPT Bank Nyrt. Kiskunfélegyházi Fiók fiókigazgatója; Tóth László, a MÁV Kiskunfélegyházi állomásfőnöke; Süveges Sándor, a Süveges Kft. ügyvezetője; Fekete Krisztina, a Dél-100 Kft. ügyvezető asszisztense; Bakó Imre, a Sirius Food Service Kft. ügyvezetője; Németh László, a Jogging Plus Sportegyesület ügyvezetője; a Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület; Lajos Norbert, a Nor-Bike Kft. ügyvezetője.

A megnyitó ünnepségen elsőként hallhatta a félegyházi közönség a város himnuszát, amit Szatmári Imre Miklya Zsolt költő versére a 250 éves jubileum tiszteletére komponált. A himnuszt Lizik-Varga-Katica adta elő. A megnyitót színesítette még Kovács-Csonka Szilvia és lányai, Zsófi és Bogi előadásában az „Ez az otthonunk” című dal. Az esemény megkoronázásaként Csányi József polgármester szegte meg azt a 250 szeletes tortát, amelyet külön erre az alkalomra készített Kovács János, mestercukrász és csapata. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában