Év Fagylaltja

2024.05.25. 11:16

Fagyik versenyeztek Kecskeméten: sajtos-tejfölös lángos ízűt is lehetett kóstolni – galériával

Idén Kecskemét városát érte az a megtiszteltetés, hogy házigazdaként otthont adhatott az Év Fagylaltja versenynek, melyet pénteken tartottak a főtéren. A több mint 130 féle fagyi között olyan különlegességek is felbukkantak, mint a sajtos-tejfölös lángos vagy zöldség ízű.

Orosz Fanni Flóra

Az idén 26. alkalommal kiírt az Év Fagylaltja verseny során a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, így a járókelők betekintést nyerhettek a fagylaltkészítés kulisszái mögé. Az idei versenymunkák mellett a tavalyi év győztes fagyijait is meg lehetett kóstolni. 

fagyi, Kecskemét, Év fagylaltja,
A 26.alkalommal megrendezett országos fagylaltversenynek ezúttal Kecskemét adott otthont. A zsűri kedvence idén a Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel ízű fagyi lett
Fotó: Orosz Fanni

Barackos fagyi Kecskemét tiszteletére

Az idei év különlegessége, hogy Kecskemét város tiszteletére új kategóriát vezettek be: sárgabarack fagylalt, amely a kecskeméti kajszibarackot és a kecskeméti barackpálinkát népszerűsíti. A versenyen összesen 90 fagyi nevezését fogadták, melyeket kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és szakmai szervezetek zsűrije értékelt.

A HAcsalád - háromnapos gyereknapi fesztivál elindulásaként a jeges finomságok kerültek középpontba, de a kóstoláson túl érdekes fagylaltbemutatókon is részt vehetett a közönség. Többek között a Gelato Word Cup 2024 Fagylalt-világbajnokság bronzérmes magyar csapatának bemutatójának, a magas gyümölcstartalmú sorbetek és zöldségfagylaltok bemutatójának, valamint az Év Fagylaltja verseny tavalyi győztes munkájának, a sütőtökös mandulafagylalt dió variációkkal elkészítésének is szemtanúi lehettünk. 

Ami az ízvilágot illeti, a versenyzőknek ezúttal is csak a kreativitásuk szabhatott határt: népszerűek voltak a különleges, egzotikus gyümölcsök, mint a mangó, a maracuja vagy a kókusz, de a barack számtalan árnyalatát is megmutatták. Az önmagukban is fantasztikus gyümölcsöket nem mindennapi fűszerezéssel bolondították meg, így találkozhattak az édes ízek például rozmaringgal, babérlevéllel, borókabogyóval, rózsaborssal, vagy éppen szecsuáni borssal. Az eredményhirdetésen a szakmai zsűri hangsúlyozta: az elmúlt évek versenymunkáit is figyelembe véve, az idei mezőny felfelé ívelő tendenciát mutatott.

Az eredményhirdetésen a mestercukrászokon túl díjat adott át Kecskemét város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatának színművésznője, Szabó Dorottya, valamint Garaczi János, Venesz-díjas mesterszakács is.

Az Év Fagylaltja verseny 2024 győztese: Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel

„A” KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, KÉZMŰVES FAGYLALTOZÓK VERSENYE

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Bronzérem: SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

„M” – MENTES KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, KÉZMŰVES FAGYLALTOZÓK VERSENYE

  • Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
  • Ezüstérem: MÁNGÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
  • Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár

„SÁRGABARACK” KATEGÓRIA

  • Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
  • Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL – Kádár Ferenc – m-Gel Hungary Kft., Budapest
  • Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali

„C” KATEGÓRIA: ALAPANYAGGYÁRTÓK, FORGALMAZÓK VERSENYE

  • Aranyérem: MÉZES MADZAG – Nagy László – Békás Kft., Budapest
  • Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
  • Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft., Budapest

„C/M-MENTES” KATEGÓRIA: ALAPANYAGGYÁRTÓK, FORGALMAZÓK VERSENYE

  • Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM)
  • Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET – Horváth Diána – m-Gel Hungary Kft., Budapest
  • Bronzérem: VÉRNARANCS – Gangel András – m-Gel Hungary Kft., Budapest

KÜLÖNDÍJAK

  • Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
  • Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK – Pokoraczki Ágnes – Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó
  • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában