Kecskemét

2024.04.01. 17:32

Az ország nyuszija kitárta kapuit, bárki meglocsolhatta – galériával, videóval

Kecskeméten, Zsigóné Kati népi iparművész, a Tojásdíszítés királynője, az Ország nyuszija hatalmas örömmel várja minden évben a locsolókat. Csak vízzel és a kézfejét lehet megöntözni.

Sebestyén Hajnalka

Otthona kapuja már korán reggel megnyílt. Ebben az évben is sokan felkeresték a világszerte elismert tojásdíszítő művészt. Zsigóné évtizedek óta élteti e szép húsvéti hagyományt, de mindig ragaszkodik a vízhez, melyet a kézfejére kell öntöznie a férfiaknak. 

locsolás, Ország Nyuszija, Zsigóné Kati
Az Ország Nyuszija kitárta kapuit, bárki meglocsolhatta
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Minden locsolója személyre szabott szimbólummal írókázott tojást kap ajándékba, egy-egy szál virággal. Zsigóné az előkészített tojásokat névre szólóan írókázta meg a vendégek előtt. A vendégváró falatok mellett a vidám társaság kellemesen el is beszélgethetett a művésznővel, aki mindig örömmel mesél gyönyörű alkotásairól, a különböző technikákról. A gyerekeknek  is érdeklődve figyelték, ahogyan írókázott. 

Zsigónét év közben is sokan látogatják meg, hogy megtekintsék a különleges húsvéti tojásokat bemutató kiállítását, ahol a felbecsülhetetlen értékű alkotásai is láthatók. 

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában