Forgatag

2024.04.29. 11:20

Tízezrek voltak kíváncsiak a nagykőrösi virágvásár és állatmustrára

Az első nagy tavaszi országos vásárba tízezrek sereglettek vasárnap Nagykőrösön.

Miklay Jenő

A Szent György-napi sokadalomba régi idők óta mindig hatalmas a felhajtás. Így alakult ez vasárnap is. A portékákra kíváncsiak szintén tömeget alkottak, a helypénzszedők becslése szerint mintegy 20 ezren kerestek vásárfiát, vagy csak bámészkodtak a színes forgatagban. Tavasz lévén, ilyenkor a kertészek is kiállítják növényeiket, ezerféle fajt, fajtát. Különösen a cserepes muskátlijaikból vásároltak tőlük sokat, 600–800 forintért.

A kiskunmajsai borjakat kortól, fajtától függően,180-280 ezerért árulták
Fotó: Miklay Jenő

Az állatvásár is nagyobbra terebélyesedett, miként máskor, igaz, lovakat, ahogy már évek óta, utóbb sem árult senki. A számukra fenntartott helyett autóparkólónak fogták be a rendezők, mert tömérdek jármű gurult Kőrösre messzi városokból is.

Ellenben sertésekből most a szokásosnál bővebb volt a kínálat. Ezért áresést reméltek a vásárlók, ám meglepetésükre drágultak a jószágok. A választási malacok ára közelített néhol a darabonként 45 ezer forinthoz.

– Akik sokallják az árakat, elmondjuk nekik, hogy bizony a tenyésztési költségek is folyamatosan emelkednek. Szerencsére az utóbbi időben csökkent a takarmányok ára, e nélkül a jelenleginél is nagyobb lenne a drágulás. Közben sokat fogyott az állomány, mert az idősebbek abbahagyták a tenyésztést, és felgyorsult az export. Ezért jelenleg jobb piaci helyzetben vannak a tenyésztők, a haszonnal azonban továbbra sem lehetünk elégedettek. Körülbelül 15–30 százalék a nyereség, de abba nincs beszámítva a saját munka ára – magyarázta Rátóti Csaba törteli tenyésztő.

A gazdák szerint újabban javult a sertéstenyésztés jövedelmezősége
Fotó: Miklay Jenő

A szarvasmarha-tenyésztőknél is tapasztalható némi áremelkedés. Ők szintén a költségek növekedésével magyarázzák a változást. A piacos állomány is egyre kevesebb. A szarvasmarha-tenyésztésről szintén elmondható, hogy az utóbbi évben javult a gazdasági helyzetük, ám mire ide jutottak, a 10–30 állatot számláló kisüzemek közül – akár tejelő vagy húshasznú –, sok nem tudott fennmaradni az akkori veszteséges gazdálkodásban.   

Ez idő tájt mindenek közt talán a kisállattenyésztés lendülete látványos. Vasárnap is főleg baromfifélékből kínáltak sokat és sokfélét.  

– Mind többen látnak hozzá a szárnyasok vagy nyulak tenyésztéséhez. A szaporulatot viszonylag jó áron tudják értékesíteni, és ellátják hússal, tojással a saját háztartásukat. A kényelmesebbek a tojások kikeltetésével nem foglalkoznak, a kedvükre való növendék állatokból bőven találnak heti piacokon és itt, a vásárokban – hallottuk Tóth Ferenc kecskeméti tenyésztőtől.

Kacsamustra. A pelyhes jószágokat 800 forintért adták
Fotó: Miklay Jenő

A Szent György-napi kőrösi vásár legfőképpen az iparcikkárusok számára hozza a hasznot. Főleg átmeneti, nyári öltözetekkel állítottak ki, és úgy tűnt, sok portékát eladtak. A háztartási, kerti eszközök beszerzésének is elsősorban tavasszal jő el az ideje, ezért számtalan kosár, konyhai edény vált vásárfiává.
 

Gazdasági állatok ára (ezer forint)Állatok ára (ezer forint)
Választási malac40–45
Süldő (30 kg)50–65
Hízóbika (3 hó)230–280
Üsző (3 hó)200–230
Vágójuh (40–50 kg)50–60
Vágólúd6–12
Vágótyúk3–4
Vágókacsa5–9
Pulyka6–12
Napos kacsa0,8–1,2
Naposcsibe0,6–0,7
Rántani való csirke4

Forrás: Szent György-napi vásár

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában