Avató

2024.05.14. 18:53

Az új mélykúti központ a sportesemények és a minőségi szórakozás színterévé válhat – galériákkal, videóval

A sport és a kultúra összetartozását fejezi ki a Mélykúton átadott új művelődési-, sport- és szabadidőközpont. Erről kedden délelőtt beszélt Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, aki Bányai Gábor kormánybiztossal, a térség egyéni országgyűlési képviselőjével és Kovács Tamással, a település polgármesterével közösen avatta fel a több mint ötmilliárd forint állami támogatásból épült új létesítményt.

Pozsgai Ákos

Alig két év alatt épült fel a vidéki Magyarország egyik legszebb kulturális-, sport- és szabadidő központja Mélykúton.  

Mélykút,központ,beruházás
A pünkösdi hétvégén már meg is telik élettel az új mélykúti központ
Fotó: Pozsgai Ákos

2022 tavaszán indult el a nagyszabású sport és művelődési célú beruházás, mely az önkormányzat megbízásából, a kecskeméti Horváth Építőmester Építőipari Zrt. és a paksi R.E.D-Hungary Ingatlanhasznosító Zrt. kivitelezésében valósult meg több mint ötmilliárd forintos állami támogatással. A közbeszerzési, műszaki ellenőri és projektmenedzseri feladatok ellátását a BMSK Zrt. végezte.

A mélykúti központtal a környékben élők is gazdagodtak

A korábbi sportcsarnok helyére épült létesítményben helyet kapott egy 1367 négyzetméteres sportcsarnok, benne 20×40 méteres, szabványos méretű küzdőtérrel, mobil lelátókkal, öltözőkkel, vizes blokkokkal és egyéb kiszolgáló helyiségekkel. A komplexum része a 216 négyzetméteres központi aula, egy 180 fő befogadására alkalmas, 314 négyzetméteres nagyterem, valamint egy 135 férőhelyes mozi- és színházterem is.

– A sport és a kultúra elválaszthatatlanok és ezt a kapcsolatot fejezi ki a mélykúti központ is, amely egyszerre sportcsarnok és kulturális centrum – hangoztatta az átadón Nagy János. Hozzátette: „a testet és a szellemet egyaránt építeni kell sportolással, olvasással, színházba és koncertre járással, illetve önképzéssel. Éppen ezért a sportnak és a kultúrának mindenhol kiemelt helye kell legyen, nemcsak Budapesten, hanem az olyan városokban is, mint Mélykút.”

Bányai Gábor kormánybiztos rámutatott, hogy az új beruházással nemcsak a mélykútiak, hanem a környező településeken élők is gazdagodtak, hiszen az új rendezvénytér számos térségi és a határon átívelő rendezvényeknek is helyet tud majd adni.

Az épület előtti szoborcsoport Mélykút múltjának állít emléket

Kovács Tamás polgármester avató beszédében úgy fogalmazott, hogy egy olyan épület megszületését ünneplik, mely minden elemében korszerű és amely komplex módon ki tudja szolgálni az alkotó, szórakozni, sportolni és kikapcsolódni vágyó embereket. A városvezető elmondta, hogy az épület előtt a szarvasokból álló szoborcsoport a település múltjának állít emléket, amelyet Párkányi Raab Péter Kossuth és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotott. Maga az épület is szimbólumokat, jelképeket tartalmaz, a homlokzatán végig futó hullámvonal a vizet, a felette lévő pálcák a nádast jelképezik. Az áttört virágmotívumok a régi időkben a településen élő pingáló asszonyok motívumait sejtetik. 

– Az épület tervezője, a mélykúti származású Birkás Gábor jól tudja és érzi a hely szellemét, hisz meghatározó gyermekkori élmények vezérelték a tervezőasztalon megálmodott épületét – emelte ki a polgármester.

A pünkösdi hétvégén már meg is telik élettel az új központ

Az új intézmény sajtóközleményéből kiderül, hogy jelenleg Magyarországon a vidéki, hasonló méretű települések közül a legnagyobb kulturális és sportberuházás a mélykúti. – Bár az épület készen áll a működésre, a munka igazán csak most kezdődik, hiszen meg kell töltetni élettel és tartalommal a falakat, melyben az intézmény vezetője Somogyi Szilárd és a város polgármestere Kovács Tamás nagyban számít a város közösségeire – áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy a nyitóünnepséget követő pünkösdi hétvége ennek a célnak az első állomása lesz, hiszen mind a helyi, mind a környékbeli közösségek részt vesznek rajta és fellépnek produkcióikkal, de helyet kapott a színes programban a Pesti Broadway Stúdió bemutató előadása, a Most vagy soha! című film közösségi vetítése és egy pünkösd vasárnapi nagyszabású operettgála is.

A megnyitó ünnepségen fellépett Fischl Mónika Liszt-díjas énekművész, Szaszák Zsolt színművész, énekes, a Mélykúti Szederinda Citerazenekar és a Szent Tamás Katolikus Iskola pedagógus és gyermekkara.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában