Néptáncfesztivál

2024.04.23. 14:40

Kiválóan szerepeltek a garai táncosok a minősítő versenyen

A Kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület, és a „Hétszínvirág” Oktatási és Kulturális Alapítvány a hétvégén rendezte meg a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban a IV. Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál és Minősítő versenyt.

Rab Rita

A versenyre kizárólag Bács-Kiskun vármegyéből egy kategóriában, együttesi kategóriában lehetett nevezni. Az értékelési szempontok az életkori sajátosság szerinti tánc megjelenítés, az adott tájegységre, kistájra, falura, (esetleg adatközlőre) jellemző motívumok, motívumfűzések és esztétikai jellemzők ismerete, megjelenítése, stílusos mozgás voltak. Az előírás szerint a viselet, esetlegesen az eszközök tükrözzék az adott tájegység, falu jellegzetességét. 

néptánc, verseny, kiemelt arany
Kiválóan szerepeltek a garai táncosok a minősítő versenyen
Forrás: Beküldött fotó

A koreográfiai megformálás, a tánctartalom és a zene illeszkedése is szempont volt az előadói magatartás mellett. A minősítés korcsoportonként történt, kategóriánként kiemelt arany, arany, ezüst, bronz és 4 külön díj került kiosztásra. 

– A Bajához közeli Garáról két vegyes korosztályú csoporttal is neveztünk. A Garai Aprók 4 és 11 év közötti gyermekeivel, valamint a Garai Nagyobbacskák 11 és 17 év közötti fiataljaival. A verseny anonim volt, a csoportok és a zsűri csak a koreográfia címéről és a korcsoport besorolásról kapott tájékoztatást a verseny előtt, és ideje alatt. A zsűriben neves táncpedagógusok foglaltak helyet: Farkas Lilla, Húsvéth Csaba és Illés Zoltán – mondta Antal Zsolt tánccsoport vezető. 

Elért eredményeik: Garai Székelykör Egyesület Aprók Gyermeknéptánccsoport (Huszárikné Böröcz Zsófia-Huszárik Márton: Bukovinai táncok), csoportvezetők: Csapó Zsófia és Antal Zsolt. Zenei kíséret: a szabadkai Juhász zenekar. Külön díj: a gyermeki előadás hiteles megformálásáért és kiemelt arany minősítés. Garai Székelykör Egyesület Nagyobbacskák Gyermeknéptánccsoport: (Kertész Hanga-Kővágó Zsolt: Moldvai táncok.) Zenei kíséret: a pécsi Keptár zenekar, külön díj: a folklórisztikai hitelességért és kiemelt arany minősítés. 

– Óriási eredmény és büszkeség egyesületünk életében, hogy falunk mindkét gyermekcsoportja kiemelt arany minősítést és egy-egy különdíjat is kiérdemelt teljesítményéért. Köszönjük közösségünk minden tagjának a segítségét, támogatását, munkáját – tette hozzá Antal Zsolt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában