Kirándulás

2024.04.22. 12:46

Holokauszt-túlélővel is beszélgettek Németországban a bajai diákok

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ tanulói márciusban egy tíznapos kiránduláson vettek részt Németországban, hogy közelebbről megismerkedjenek a nemzeti szocializmussal, valamint a holokauszttal.

Márton Anna

A részvétel feltétele volt egy kreatív feladat benyújtása a holokauszttal és a nemzeti szocializmussal kapcsolatban. A pályázatot a Deutsch Ungarisches Jugendwerk, azaz a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület hirdette meg a német nemzetiségi középiskolák között. A program neve Education and Remembrance, mely angolul folyt és 8 ország vett rajta részt. 

diákok, program, Németország
Németországban jártak a bajai diákok
Fotó: Kapott fotó

A diákok beszámolója alapján a  leghosszabb és legjelentősebb program, amin részt vettek, az a Bergen-Belsen-i koncentrációs tábor látogatása volt. Itt három napot töltöttek, valamint az utolsó nap délelőttjét. A koncentrációs tábor területén épült múzeumban sok érdekes és meghökkentő, eddig számukra nem ismert dologról szerezhettek tudást. Az emlékhelyen mindhárom nap különböző feladatok megoldásával bővítették ismereteiket, az utolsó napon pedig virágokat vittek tiszteletnyilvánítás gyanánt.

Az utazás  kiemelkedő része volt a hannoveri kirándulás, ahol a városházán, a konferenciaterembe ülhettek be, mint „diplomaták”. A polgármester-helyettesnek tehettek fel kérdéseket, a legtöbb szó a németországi politikai helyzetről esett.

Egy nap keretén belül a nemzeti szocializmus témáját saját országaikra kivetítve átbeszélték, plakátot csináltak a programban résztvevő országok épületeiről, melyek nem engedik elfelejteni a Holokausztot.

Szerletics Emma, Nagy Réka és Petrovácz Csaba 11.c osztályos tanulók szerint: számukra meghatározó volt az „élő könyvtár” című érzékenyítő program, ahol olyan emberekkel beszélhettek, akik a mai napig diszkrimináció áldozatai Németországban. Egy igazán maradandó élmény volt mindannyiuk számára a holokauszt-túlélővel, Gershon Willingerrel való beszélgetés, amire egy egész délelőttön át készültek. A program különböző csoportok társadalomból való kiközösítésével is foglalkozott többek között. A bajai tanulók a Sinti és Roma kisebbség helyzetéről tudtak meg többet, mind a nemzeti szocializmus idejében, mind a mai társadalomban egy workshop keretein belül.

diákok, program, Németország
Fotó: Kapott fotó

– Összefoglalva:  bár a témák sokszor megterhelőek voltak, nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy megismerjük a történelem ezen sötét időszakát, és hogy egy nagyobb képet kapjunk más emberek szemszögéből. Ebben nagy segítségünkre voltak a fantasztikus csapatvezetők és a világ hat másik országából érkező résztvevők, akik segítettek nekünk látókörünk kiszélesítésében – fogalmaztak a fiatalok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában