Előadások

2024.04.16. 16:51

A Móra-emlékév jegyében rendeztek diáktalálkozót Félegyházán – galériával

A Móra-emlékév jegyében rendeztek diáktalálkozót a városháza dísztermében kedden. Az eseményen résztvevő iskolai csoportok előadásaiból jól látszik, hogy a félegyházi diákok ismerik és szeretik Mórát, a város díszpolgárát.

Vajda Piroska

A Móra diákszemmel címmel megrendezett diáktalálkozót idén is a Kiskun Múzeum szervezte, ezúttal a  Móra-emlékévhez kapcsolódva. A találkozó célja, hogy lehetőséget teremtsen a mai fiatalság számára, hogy bemutassák, hogyan gondolkodnak Móra Ferenc életéről, mit gondolnak a magyar irodalomban betöltött szerepéről és hogyan látják az író ma is élő kultuszát Félegyházán és iskoláikban? A találkozóra jelentkező kilenc csapat három témában tartott előadást: A kicses Móra, azaz Móra Ferenc verseinek, írásainak üzenete a 21. század fiataljainak. Család és barátok, avagy emberi értékek a 21. században Móra élete nyomán. A Sokoldalú Móra, polihisztorként a világban – ismertette Gombás Bende, a Kiskun Múzeum munkatársa. 

Gombás Bende, diáktalálkozó, Móra-emlékév
Gombás Bende ismertette a találkozó témáit
Fotó: Vajda Piroska

Ezt követően Termol Tamra, diák alpolgármester köszöntötte a találkozó résztvevőit. Mint mondta, ez a nap nem csupán egy rendezvény, hanem egy lehetőség is arra, hogy közösen ünnepeljék meg a diákéveiket, és méltó módon emlékezzenek meg azokról az értékekről, amelyek mindannyiukat összekötik. Azokról az alapvető értékekről, melyek egy város, egy közösség életének építőkövei. Hangsúlyozta, Móra Ferenc példakép volt már az akkori ifjúság számára, és példakép ma is. 

Móra Ferenc Gimnázium, diáktalálkozó, Móra-emlékév
A Móra gimnázium diákjai kezdték az előadások sorát
Fotó: Vajda Piroska

Gyermekkorát nélkülözve élte, sokszor nemhogy jó ruhákra, még tandíjra sem futotta. A tanuláshoz azonban sosem volt rest, az irodalom, a történelem, és a természettudományok iránti szeretete végigkísérte egész életét. Osztálytársait gyakran korrepetálta, a megszerzett tudását szívesen osztotta meg másokkal. Gimnáziumi évei alatt osztályfőnöke vette pártfogásába, amire nagy szükség volt, mivel a szűkös anyagi helyzetük miatt nem tudták már a az iskolai tandíjat fizetni.

Móra modern, haladó szellemisége túlmutat az általunk jól ismert Kincskereső kisködmönön. Tehetsége, kitartása és tudásszomja kezdetektől fogva utat tört magának. Szárnyak voltak ezek, amelyek egy szegény parasztház asztalától egészen az irodalom Parnasszusáig repítették. Ezeket a szárnyakat kölcsönzi nekünk Móra Ferenc kulturális emlékezete, és rajtatunk múlik, hogyan használjuk – mondta a diák alpolgármester. 

2024 Móra-emlékév Félegyházán 

A 2024-es év jeles eseménye Félegyházán a Móra Emlékév, hiszen ebben az esztendőben fonódik egybe Móra Ferenc halálának 90., születésének 145., Móra István születésének 160., és Móra László halálának 80. évfordulója. Az emlékév azt a célt szolgálja, hogy Móra család irodalmi örökségének félegyházi ápolói, a helyi közművelődési intézmények, iskolák vezetői, civil szervezetek közelebb hozzák Mórákat a mai nemzedékhez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában