Falumajális

2024.04.28. 15:21

Majális Páhin: négyszáz liter babgulyást főztek – galériával

Falumajálist rendeztek szombaton Páhin.

Barta Zsolt

Páhi minden ötödik lakosra számítunk, hogy kilátogat a sportpályára. A településen most rendeztük meg második alkalommal a majálist. Tavaly többen voltak, mint most szombaton, de ez annak köszönhető, hogy a járvány után az emberek szívesen találkoztak a szabadtéri rendezvényen – a rendezvényt így összegezte Petz János, Páhi polgármestere.

Nyársra húzott disznóhús volt az egyik ebéd ajánlat
Fotó: Barta Zsolt

A programot az önkormányzat rendezte, együtt a helyi gazdakörrel. Ahogy fogalmazott az elöljáró, minden adott ahhoz, hogy a családok jól érezzék magukat: volt ugyanis ebéd, a gyerekek az ugrálóvárat ingyen használhatták, az idő tökéletes volt.

Pecznyik Béla gazdaköri elnök hírportálunknak elmondta, hogy 400 literes kondérban főzték a babgulyást, a nyársra húzott disznó eredeti súlya 117 kiló volt. Így legalább 250 adag sült ételt, és több száz levesadagot készítettek. Mindezt azért, mert tavaly, az első rendezvényen jóval többen voltak, mint ahány emberre számítottak. Az ételt a Páhi Gazdaköri Egyesület biztosította, amelynek 58 tagja van. Most is meghívták a kiskőrösi testvéregyesület képviselőit, akárcsak tavaly. Cserében májusban a páhiak visszaadják a meghívást, ugyanis részt vesznek a kiskőrösi rétessütő fesztiválon.

A kellemes szombatot csak egy dolog árnyékolta be. Ez pedig nem más volt, mint a péntek hajnali fagy. A Kunsági borvidéken jó néhány fagyzugos helyen ugyanis belemart a zöldellő szőlőkbe a hideg. Hajnalban mínusz két fokot mértek több helyen is. A gazdaköri elnök szerint van olyan szőlőültetvény, ahol komoly kárt okozott a hideg, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Páhi határában nem jelentős a kár értéke. Megjegyezte, hogy legalább ekkora, ha nem nagyobb problémát jelent az aszály. Az elmúlt napokban ugyan 10–18 milliméter eső esett, de ez távolról sem elegendő a növények számára – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában