Baja

2024.05.12. 19:51

A mesterséges intelligencia fejlődési lehetőség a kis- és középvállalkozásoknak – galériával

A mesterséges intelligencia (MI) és az üzlet kapcsolódása volt a fő témája a Bács-Kiskun Vármegye Kereskedelmi és Iparkamara bajai fiókja által szervezett rendezvénynek a napokban. Üzleti reggelivel folytatták a vállalkozókkal projektet, amelynek a fő témaköre a mesterséges intelligencia volt. A nagy számban megjelent résztvevők két előadást hallgattak meg a témával kapcsolatban.

Márton Anna

Sikeres vagy értékes üzletember címmel tartott előadást Borzai László, a Fürkész Holding Kft. képviseletében. Elhangzott, hogy a mai világban nagy dilemma az, hogy mi a siker vagy mi az érték, melyek azok az etikai határok amelyekkel lehet értékes üzletet bonyolítani. Olyan gondolatokat feszegetett, hogy mennyire a pénz az úr, vagy mennyire szeretnénk másnak áldásos segítséget adni, amivel ő sikeresebben vagy értékesebben tudja képviselni a saját cégét.

Bali Endre
Bali Endre a Mesterséges Intelligencia lehetőségeiről  tartott  előadást
Fotó: Márton Anna

A mesterséges intelligencia lehetőségeiről, arról, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) miként tudják a napi életvitelükbe beépíteni, Bali Endre a Tandofer Informatikai Kft. képviseletében tartott érdekfeszítő előadást. Szó volt arról, hogy milyen üzleti szoftverek vannak, amelyek már most rendelkezésre állnak. A szakember szerint a kis-és középvállalkozások a megismerés szakaszban vannak, nagyon sokan találkoztak már a mesterséges intelligenciával, de nem igazán tudják pontosan, hogy milyen módon tudják felhasználni, beépíteni a vállalkozásaikba.

A mesterséges intelligencia komoly potenciál

– Elsősorban azt látjuk, hogy a szövegalapú, illetve az adatbázis-feldolgozásokban van ennek lehetősége. Nagyon sok rutinmunkát tud levenni a vállalkozók válláról, amelyeket jelenleg ők végeznek, de az MI sokat tudna segíteni. A mi rendszerünkben munkaköri leírást, jegyzőkönyvet tudunk készíteni. Különböző felvételeket leiratoz, e-maileket képes megválaszolni, tehát igazán hasznos funkciók amik hatékonyságot tudnak biztosítani – részletezte a szakember. Kijelentette, hogy sajnos általában a magyar kis-és középvállalkozások le vannak maradva nemzetközi szinten, az Európai Uniós listán egy 2022-es felmérés szerint a tizenkilencedik helyen vagyunk a digitalizáció tekintetében.

Bali Endre véleménye szerint a legnagyobb fejlődési potenciált ma egy kis-és középvállalkozásnak az pontosan a mesterséges intelligencia alkalmazása jelentené, mert a kkv-ék nagyon sok erőforrással nem rendelkeznek, míg egy nagy multinál ezzel szemben van több osztály nagyon sok specialistával. Egy mesterséges intelligencia alkalmazással minden kkv-nak lenne specialistája – véli a szakember.

Járműipari klubbal folytatódik a programsorozat május 15-én, amikor az elektromos- és hibridautókról tartanak előadást gyakorlati példákkal a BSZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskola épületében, tájékoztatta lapunkat Györökné Mészáros Eszter, a bajai képviselet vezetője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában