Felvonulás

2024.05.11. 15:47

Kétszázötven traktor menetelt végig Helvécia utcáin – galériákkal, videóval

Harmadik alkalommal rendezték meg szombaton a Helvéciai Traktoros Napot. Több mint 250 traktoros vonult fel a nagyközség utcáin, a verseny előtt.

Sebestyén Hajnalka

A Helvéciai Szőlősgazdák és Gazdák Köre szervezésében valósult meg idén is a traktoros nap. A rendezvény hagyományosan a traktoros felvonulással vette kezdetét, reggel egy órán keresztül meneteltek a nagyközség utcáin a különböző típusú traktorok, melyek között retró járművek, hétköznapokban is működtetett traktorok és csúcsmodellek egyaránt láthatók voltak. 

traktor, felvonulás, verseny
Gyorsasági, ügyességi és erőhúzó versenyszámokban mérették meg magukat a traktoros gazdák Helvécián
Fotó: Bús Csaba

A gazdák nemcsak a környékből, hanem távolabbról is szép számban érkeztek. Óriási sikert aratott a felvonulás, rengeteg nézelődőt vonzott a nem mindennapi látvány. Hatalmas elánnal kürtöltek a traktorok, melyet férfiak, nők, srácok és lányok egyaránt vezettek. Valamennyi korosztályt megmozgatta a közösséget is erősítő rendezvény.

A több mint 250 traktor a katolikus templom mögötti nagy területig menetelt, ahol gyorsasági, ügyességi és erőhúzó versenyszámokban mérették meg magukat. 

A környék legnagyobb traktoros rendezvénye

A versenypályán tartották meg az ünnepélyes megnyitót. A köszöntők sorát Balogh Károly, Helvécia polgármestere, a gazdakör elnöke kezdte. Felelevenítette röviden az 1914-ben alapított Helvéciai Szőlősgazdák és Gazdák Köre történetét, majd kiemelte a szervezők hónapokon át tartó kiváló munkáját. Külön köszönetet mondott Thám József alpolgármesternek, a gazdakör alelnökének és a Göbölyös családnak, valamint a két főszervezőnek, Kaszt Balázsnak és Thám Dánielnek.

Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára elmondta: megdobban az ember szíve, amikor ennyi traktort lát felvonulni. Ráadásul ez nem egy tüntetés, hanem egy jó hangulatú rendezvény. Ő maga munkájából adódóan gyakran jár mezőgazdasághoz kapcsolódó eseményekre, de erre a családját is elhozta, mert tudta, hogy itt minden korosztály nagyszerűen ki tud kapcsolódni. Hozzátette: Amerikában a farmerek, a mezőgazdaságból élők szakmájuk népszerűsítésére igazi show műsorokat hoznak össze, nagyszerű reklámot adva ezzel a szakmának. Helvécia is efelé tart, melyhez csak gratulálni tud. 

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke megjegyezte, tavaly azt mondta, ez a környék legnagyobb traktoros rendezvénye, most viszont már kijelentheti, az egész térségben a legnagyobb. A helvéciaiak példát mutatnak arra, hogyan kell sikeresen egy ilyen hatalmas rendezvényt megszervezni. Itt mindenki tud egymás traktorjának, gépének örülni. Az egész rendezvény jól érzékelteti a gazdák összetartását. 

A rendezvényre kilátogatott dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét és térsége országgyűlési képviselője is, szintén a családja körében. 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában