Milliomodik hektár erdő

2024.04.16. 19:22

A kecskeméti kodályos diákok ismerkedtek az ébredő erdei közösséggel

Újra élmények helyszíne lett a téli fakitermelés után megújult kecskeméti Milliomodik hektár erdő. Szabó Lajos erdőmérnök a Kodály Iskolásokat kalauzolta el az erdő és a természetvédelem világába.

Sebestyén Hajnalka

Szabó Lajos erdőmérnök, Kecskemét város erdészeti szakirányítója elmondta: a vármegyeszékhely erdőkezelési programjának kiemelt iránya a fenntarthatóságra nevelés. Ennek jegyében a napokban a Kodály iskola 4.c osztályának diákjai látogattak el a Széchenyivárosban lévő Milliomodik hektár emlékerdőbe, ahol Szabó Lajos erdőpedagógiai programjában nemcsak az ébredő erdei életközösség megnyilvánulásait, az ott élő fafajokat, madár-, rovarfajokat tapasztalhatták meg testközelből, hanem aktívan bekapcsolódhattak az erdő fejlesztési programba. 

diák, erdő, Kodály iskola
Szabó Lajos erdőmérnök a kodályos diákokkal
Fotó: Beküldött fotó

Megtanulhatták azt, hogyan kell egyszerű kézi eszközökkel szakszerűen elültetni facsemetéket. Kocsányos tölgy, mezei szil és zselnicemeggy-fácskákat ültettek el. Ez bizony nem könnyű feladat. Az osztályt vezető tanároknak – Botka Nórának és Bonc Norbertnek – az aktív közreműködésére is szükség volt. A tanárnő kifejezetten fontosnak tartja ezeket az erdőpedagógiai foglalkozásokat, mivel ez a gyakorlati támogatás jelentősen segíti pedagógiai munkáját, a Nemzeti Alaptantervben szereplő természetismereti anyag elsajátítását.

diák, erdő, Kodály iskola
Fotó: Beküldött fotó

A program során a gyerekek első kézből kaptak fontos információkat a számukra kedves erdőben végrehajtott fakitermelés szükségszerűségéről, céljairól. Több szempontból is fontos az erdő. Egyrészt faanyagot kínál az embereknek, mely megújuló nyersanyag és energiaforrás. Másrészt, oxigént ad, szén-dioxidot köt meg és a környezetében élő embereket a klímakiegyenlítő hatása miatt védi a nyári hőségtől, a túl erős napsugárzástól, tisztítja a levegőt, csökkenti a zajt, a port. Az embereknek kiemelt felelősségük van abban, hogy ezen erdők megőrizzük, fenntartsuk, fejlesszük.

A gyerekek megfigyelhették, hogy a téli szálláshelyéről visszatérő örvös galamb már párba állt és közösen elkezdték rakni fészküket a lombkorona szintben. Láthatták, hogy az erős felmelegedés hatására a hárs magokból különleges alakú sziklevelekkel csíracsemeték jelennek meg az erdő avarszintjében.

diák, erdő, Kodály iskola
Fotó: Beküldött fotó

Szabó Lajos végül elmondta: a város erdeiben az utóbbi időben sok erdőkezelési esemény, fakitermelés, faültetés történt, ez is mutatja, a városi erdőkezelés jó irányba fejlődik. A Milliomodik hektár emlékerdő a környék legfajgazdagabb erdeje, a tavaszi kellemes időjárásban sok élményt tartogat mindenki számára. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában