Elismerés

2024.04.10. 07:30

Kiváló kadarkát készített a kiskőrösi diáklány

A legismertebb kiskőrösi borászat, a Szentpéteri Borpince a legsikeresebb feltörekvő borász tanulónak ajánlott fel egy elismerést a múlt pénteki Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyen. A díjat Ba Amina vette át 2023-as Kunsági Kadarka Siller boráért Szentpéteri Attilától, a borház alapítójától.

Barta Zsolt

A 20 éves diáklány a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Technikum diákja, aki a jövő hónapban teszi le a bor– és pezsgőgyártó technikusi szakvizsgát. A borászjelölt nagyon büszke arra, hogy elismerésben részesült. Mint mondta, a dédszüleitől hozhatta a szőlő és a bor iránti érdeklődését. Az elődöknek Szentendrén volt szőlőjük és gyümölcsösük. Illetve érzett magában egy különleges indíttatás is, ahogy fogalmazott, alkotni szeretett volna. 

Ba Amina, bor, kadarka
A felvételen Szentpéteri Attila kiskőrösi borász adta át Ba Aminának, a legsikeresebb feltörekvő borász tanulónak az általa felajánlott díjat.
Fotó: Kapott fotó

A bor ugyanis egy olyan anyag, amely egy alkotás eredményeként folyamatosan fejlődik, ha szakavatott borász kezeli. Mint más művész ágakban egy-egy alkotás elkészítése, így a borkészítés is türelmet, alázatot, rengeteg munkát, időt és tudást feltételez. 

Hogy mi motiválta a középiskola diákját, hogy borász legyen? Az érettségi évében nehéz döntés elé került, és ekkor jött az ötlet, hogy a Petőfi középiskolában folytassa a tanulmányait, ezért döntött a borász hivatás mellett. A szakmát megszerette, és az idén szakirányú felsőoktatási intézményben folytatja útját, ha jól sikerül a felvételi. Mint mondta az összes bor közül a kadarka a kedvence, ezzel nyerte el az elismerést a múlt héten. A kadarka, ahogy fogalmazott, nagyon jó ivású, közepesen testes fűszeres ital, amely nagyon sok magyaros ételhez javasolt fogyasztani. 

A mostani borával sokat kellett foglalkoznia, ám az erjedés után érezte, hogy az ital jó irányba halad, azaz sikeres lehet majd egy versenyen. A második kedves bora a Bianka, amelyből ritkán készítenek palackos bort idehaza, de ebből is lehet jó terméket készíteni, igaz, ez nagy kihívás. Ő azonban a kihívásokat kedveli – mondta végül Ba Amina. 

Ba Amina, bor, kadarka
Ba Amina egy pohár rozéval a kezében
Fotó: Barta Zsolt

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában