Tass

2024.04.09. 13:55

Irodalmi vetélkedőt rendezett az ÁGOTA Közösség – galériával

A magyar költészet napjával kapcsolatos egész napos rendezvényt szervezett a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljainak az ÁGOTA Közösség a minap ÁGOTA Falván. Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés és Pest vármegyei, lakásotthonokban és nevelőszülői családokban élő gyermekek vettek részt az interaktív irodalmi vetélkedőn.

Gulyás Sándor

Az ÁGOTA Közösség fontosnak tartja, hogy tehetséggondozó programjának segítségével felkarolja és támogassa azon gyermekeit, akik az élet bármely területén tehetségesek, legyen szó sportról, zenéről, vagy akár irodalomról. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok a számtalan pályázati lehetőségeken, és változatos tematikájú programokon keresztül társaiknak is megmutathatják tehetségüket. Ennek szellemében szervezett irodalmi vetélkedőt a magyar költészet napja alkalmából az ÁGOTA Közösség, ahol a fiataloknak össze kellett dolgozniuk azért, hogy ők szerezzék a legtöbb pontot. Az öt csapat olyan híres költők után választott nevet magának, mint Petőfi Sándor, Szabó Lőrinc vagy Nemes Nagy Ágnes.

vetélkedő, irodalom, Ágota Falva
Irodalmi vetélkedőt rendezett az ÁGOTA Közösség ÁGOTA Falván 
Fotó: Sándor Judit

Az ifjú irodalmárok egy online kvízben megtanulták, hogy mit jelent a vers, a rím vagy éppen a hasonlat fogalma, de arra is fény derült, hogy melyik híres költőnk született nem is olyan messze ÁGOTA Falvától. A gyermekek költeményeket és illusztrációkat párosítottak össze, elmerültek a verselemzés rejtelmeiben, saját műveket írtak ÁGOTA Falváról, és részt vettek egy „idézetvadászatban” is. A nap folyamán azt is kiderült, hogy mennyire tehetséges költő a mesterséges intelligencia. 

– Az volt a célunk, hogy élménypedagógiai eszközök segítségével fiataljaink közelebb kerüljenek az irodalomhoz, a költészethez, és magához az olvasáshoz. Emellett – a tehetséggondozó program célkitűzéseihez alkalmazkodva – szélesíteni szerettük volna az irodalom iránt érdeklődő gyermekeink látókörét. Ezért például sok kortárs szerzőről is szó esett – mondta Boldog Zoltán, az ÁGOTA Közösség tehetséggondozó programjának vezetője.
Tóth Elvira Mezőkeresztesről érkezett. A lány elmondta, évek óta érdeklődik az irodalom iránt. Sok újat hallott az eseményen, ahol azt a félelmét is legyőzte, hogy felszólaljon társai előtt. 

– Legyen szó regényekről vagy versekről, mindent szeretek olvasni. A kedvenc költőm Radnóti Miklós. Közel állnak hozzám a versei, nagyon át tudom érezni a mondanivalójukat – mesélte a fiatal.

A magyar költészet napi esemény egyik fontos mozzanata volt, mikor bemutatták a nevelőszülőnél élő, idén érettségiző Katona Katalin első verseskötetét. Az Utazás a tengeremen című mű megjelenésében a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató támogatta a lányt. Az ÁGOTA Közösség fiatalja elmondta, 2020 óta ír, a verseken keresztül tudja igazán kifejezni érzéseit.

– Komoly mérföldkő az életemben, hogy megjelenhetett az első kötetem. A versek egyfajta jellemfejlődésen vezetik át az olvasókat, hiszen vannak a kiadványban régebbi, és viszonylag új alkotásaim is. Hálás vagyok a tehetséggondozó program támogatásáért, mert az ÁGOTA Közösség nélkül ez a kiadvány nem születhetett volna meg – fogalmazott a lány.

Az igényes kiadványt a szintén gyermekvédelmi gondoskodásban, Bács-Kiskun vármegyében élő Faris Brittney illusztrációi varázsolják még egyedibbé. A képzőművészetekben tehetséges fiatal leginkább feketeszénnel és grafittal szeret dolgozni, de az olajfestéket is kedveli. 

– Kati versei nagy hatással voltak rám. Mikor elolvastam ezeket a műveket, azonnal megszületett bennem egy-egy kép. Ezeket a benyomásokat aztán igyekeztem minél élethűbben megjeleníteni – mondta Brittney.

Az irodalmi vetélkedőt kísérőprogram is színesítette. A költészet egyik gyakori témája a természet, így a Kiskunsági Nemzeti Park is bekapcsolódott az eseménybe. Asztaluknál a fiatalok rengeteget tanulhattak az őket körülvevő természetről, mikroszkópokon keresztül pedig bagolyköpeteket is megvizsgálhattak.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában