Kecskemét

2024.04.04. 06:50

Születésnapot ünnepelt a Hunyadivárosi Közösségi Ház – galériával, videóval

A teljes megújulást követően pontosan egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Hunyadivárosi Közösségi Ház a városrész lakói előtt. Erre a napra emlékeztek szerda délután a helyiek. Az eseményen együttműködési megállapodást kötöttek, valamint időkapszulát is elhelyeztek, melyben az üzenetek és kiadványok mellett a Petőfi Népe aktuális lapszámát is elhelyezték.

Lizik-Varga Katalin

A rendezvényen Pászti András hunyadivárosi képviselő mondott köszöntőt. A képviselő beszédében ismertette a közösségi ház tavaly megvalósult programjait és eredményeit. Hangsúlyozta: ebben a városrészben az emberek összetartanak, vannak közösségeink. A képviselő elmondta, hogy az elmúlt egy év alatt havonta körülbelül 700 ember fordult meg a Hunyadivárosi Közösségi Ház rendezvényein. 

IMG_4927
Évfordulót ünnepelt a Hunyadivárosi Közösségi Ház
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A képviselő kiemelte, hogy a Hunyadivárosi Közösségi Ház sikeréhez a hunyadivárosi partnerintézmények is hozzájárultak. Ezért ezt a közös munkát a szerdán egy együttműködési megállapodás aláírásával erősítették meg és tették hivatalossá. 

Az együttműködési megállapodás aláírásához az Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület, a Kiskunsági Nemzeti Park - Természet Háza, a Kecskemétfilm Kft., a Hetednapi Adventista Egyház kecskeméti közössége, a Katona József Könyvtár, a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola, a Corvina Óvoda Ceglédi Úti Óvodája és Ifjúság Úti Óvodája valamint a Hunyadivárosi Tanácsadó Testület csatlakozott. 

A rendezvényen Pászti András oklevéllel köszönte meg a nyugdíjba vonuló Dr. Matényi Magdolna hunyadivárosi háziorvos munkáját is, aki 22 évig gyógyította, szolgálta a városrész lakosait. 

Az eseményen az idei évben tervezett programokról is beszámoltak. Az állandó programok között idén is minden korosztályt megszólítanak, így a legkisebbeket a Ringató és a Zeneovi programok várják, a mozogni vágyók többféle jóga és tornaprogram közül választhatnak, a különböző gyülekezetek programjai szintén jelen vannak és lesznek a házban. A nyugdíjas korosztály az olvasókör és a nyugdíjas klub programjait továbbra is látogathatja. Időszakos programjaik között új elemként jelent meg a Locsolóvers-mondó verseny, a Húsvétra hangolódó, a Hunyadivárosi Tehetségnap is. Idén is megrendezik a Gyermeknapot, az Egészség- és Sportnapot, a Gyermekek napját, a Hunyadivárosi napokat, valamint a Mikulás party-t és az Adventi készülődést is. 

A rendezvényen egy időkapszulát is lezártak, melyet 200 év múlva bontanak majd fel az itt lakók. A Hunyadivárosi Időkapszuláról W. Barna Erika kézíráskutató, az ötletgazda beszélt a jelenlévőknek. Hangsúlyozta: optimizmusunkat, hitünket, bizalmunkat jelzi az időkapszula elhelyezése. A kéziratkutató elmondta, hogy a kapszulában 222 levelet helyeztek el, melyek között vannak személyes üzenetek, kiadványok és egy Biblia is. W. Barna Erika a legérdekesebb üzenetekből fel is olvasott néhányat. Kecskeméti lakosok, iskolaigazgatók, diákok, lelkészek üzenetei mellett az ország más részeiből is érkeztek levelek a kapszulába. Például Csókay András, idegsebész és Béres József, a Béres Csepp megalkotójának a fia is írt a jövő nemzedékeinek néhány sort. 

A kapszulába a leveleken kívül elhelyeztek néhány kiadványt, melyek a Hunyadivárosról szólnak, sőt a Petőfi Népe napilap aktuális és néhány héttel ezelőtti számaiból is tettek el az utókornak. 

Az ünnepségen Szabó Sándor a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett hunyadivárosi tárogatóművész a klasszikus tárogató zene világába kalauzolta a megjelenteket, Varga Katica, Magyar Örökség-díjas előadóművész pedig megzenésített verseket adott elő. 

Természetesen a születésnapi torta sem maradhatott el és Halász Judit Boldog születésnapot című dala sem, mely Gödény Anikó énekesnő előadásában csendült fel.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában