Beruházás

2024.04.17. 13:45

Közel 74 millió forintos energetikai fejlesztés valósult meg Bátyán

A község önkormányzata a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzatnál lévő TOP Plusz pályázat keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítését valósította meg.

Zsiga Ferenc

– A projekt lehetőséget adott arra, hogy az általános iskola és sportcsarnok, valamint a művelődési ház energiahatékonysági mutatóit jelentősen javítsuk, ezáltal az önkormányzat és a tankerület ilyen irányú kiadásai jelentősen csökkenjenek.  A fejlesztés eredményeként az általános iskola és sportcsarnok 30 kW mérető kiserőművet kapott, ez biztosítja az iskolában kialakított hőszivattyús fűtésrendszer energiaigényét, valamint az iskola, sportcsarnok és az ebédlő villamos energia felhasználását. Az épületek a tervezett energetikai fejlesztés hatására BB, azaz „közel nulla energiaigény” energetikai osztályba kerültek. Megújuló energiaként az épületre napelemes rendszert telepítettek – mondta el Fekete Csaba polgármester, aki hozzátette: a művelődési háznál háztartási méretű kiserőmű fotovillamos rendszert alakítottak ki, az ott beépített napelemek összesített névleges teljesítménye 9,6 kW lett.

Fekete Csaba, Bátya polgármestere
Fekete Csaba, Bátya polgármestere
Fotó: Zsiga Ferenc

– A megvalósult beruházás jelentős lépés a település életében, hozzájárul az önkormányzati intézmények hatékonyabb és racionálisabb energiagazdálkodásához, a megújuló energiaforrások használatához. A fejlesztés fizikai megvalósítása gyakorlatilag lezárult, viszont mint minden ilyen beruházásnál, a kapcsolódó, úgynevezett szemléletformálás még folyamatban van. A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló beruházás hivatalos befejezési határideje jövő év június hónap vége, de szeretnénk még az idén nyáron lezárni a projektet – tájékoztatott Fekete Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában