Március 15

2024.03.13. 13:47

A szabadságharc kecskeméti hőseire emlékeztek – galériával, videóval

Immár harmadik alkalommal emlékeztek meg az 1848/49-es szabadságharc és forradalom kecskeméti hőseiről a kecskeméti Noszlopy Gáspár parkban szerda reggel.

Horváth Péter

A megemlékezés előtt a Gáspár András Technikum egy szakasznyi – mintegy 30 – kadét növendéke tisztította meg a Noszlopy-emlékkő környékét. Gáldonyi Sándor őrnagy, a Kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzóiroda vezetője elmondta, hagyománnyá vált, hogy ezzel a megemlékezéssel indul a városban a március 15-i ünnepségsorozat, csakúgy, mint az, hogy a kadétok megtisztítják a parkot. Ez Zilahi Kálmán, a Kecskeméti Református Temető vezetőjének kezdeményezésére valósult meg. Gáldonyi őrnagy kihangsúlyozta, hogy egyre népszerűbb a város életében az ünnepség, hiszen a város vezetése és a kadétok mellett a honvéd nyugdíjas egyesületek és oktatási intézmények is képviseltetik magukat. 

Pászti András, megemlékezés, március 15,
Pászti András, a városrész önkormányzati képviselője
Fotó: Horváth Péter

Pászti András, a városrész önkormányzati képviselője megköszönte a tér megtisztítását és kiemelte, hogy a szabadságharc idején Kossuth felhívására a város közel negyede három napon belül elindult a hazát megvédeni.

Székelyné Kőrösi Ilona történész emlékező beszédében felidézte Kecskemét szabadságharcban játszott szerepét, és a leglényegesebb helyi eseményeket.

Az ünnepség zárásaként a Petőfi Sándor Általános Iskola elsős kisdiákjai elhelyezték az emlékmű lábánál saját készítésű nemzetiszín papírvirágaikat, a résztvevők pedig az emlékezés koszorúit.


 A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában