Fejlesztés

2024.03.21. 19:00

Megújult a közvilágítás Kerekegyházán

A hét elején megtörtént a műszaki átadás, ezzel hivatalosan is befejeződött Kerekegyháza teljes közvilágítási hálózatának korszerűsítése, az elavultak helyére új, energiatakarékos LED-es közvilágítási lámpatestek kerültek.

Gulyás Sándor

Az eddigi közvilágítást biztosító 686 fémhalogén, kompakt fénycsöves, higanylámpás, nagynyomású nátrium fényforrással üzemelő közvilágítási lámpatestek helyére korszerű LED-es közvilágítási lámpatestek kerültek felszerelésre. Az új közvilágítási lámpatesteket is a közvilágítási naptár szerint kapcsolja fel a szegedi központban a közcélú villamos hálózat tulajdonosa és üzemeltetője az MVM Démász Áramhálózati Kft. hangfrekvenciás távvezérlésű adó-vevőkön keresztül. A közvilágítási naptár a cég üzletszabályzatában meghatározott téli és nyári időszámításhoz igazodik. 

Fejlesztik a közvilágítást
Fotó: Marton Áron

–  A fejlesztést önkormányzatunk tíz éves, határozott idejű szerződés keretében valósította meg. A mintegy bruttó 166 millió forint értékű beruházást a település a futamidő alatt az eddigi közvilágítási összköltségnél alacsonyabb összegben, havonta fizeti meg. Az új LED-es közvilágítási lámpatestek üzemeltetési és energiafogyasztási költségei lényegesen kedvezőbbek a korábbi rendszerhez képest, amivel jelentős energiamegtakarítás érhető el úgy, hogy a megvilágítási szint jelentősen emelkedett a hagyományos fényforrással üzemelő közvilágítási lámpatestekhez képest – tájékoztatta hírporálunkat dr. Kelemen Márk polgármester.

A korszerűsített új LED-es közvilágítást szolgáló lámpatestek, a közvilágítás felkapcsolása után 23 óráig teljes kapacitással üzemelnek, majd 23 óra után egészen hajnali 4 óráig az autonóm vezérlésnek köszönhetően 30 százalékot visszaszabályoznak, ami további jelentős megtakarítást biztosít az önkormányzatnak.

 Energiahatékonysági szempontok miatt a rendszer 23 óra és 04 óra között a névleges teljesítmény 70 százalékán üzemel, ami a korábbi hagyományos közvilágítási fényforrásokhoz képest is biztosítja a megfelelő megvilágítási értékeket.

Fotó: Marton Áron

–  Az új LED-es lámpatestek nem csak takarékosabbak, hanem jobb, biztonságosabb megvilágítást is biztosítanak közterületeinken. Közvilágítási hiba esetén az MVM Online hibabejelentő felületén az ott kért információk megadásával, és/vagy a [email protected] email címen a pontos utca és házszám megjelölésével lehet bejelentést tenni – tette hozzá a polgármester.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában