Vetélkedő

2024.03.27. 15:45

Bebizonyították a diákok: jól ismerik Kecskemét múltját – galériával

Petőfi katonái, azaz a Petőfi Katolikus Általános Iskola diákjai nyerték meg az idei Kecskemét Város Polgára Leszek helytörténeti versenyt. A nagy múltú megmérettetést 29. alkalommal rendezte meg szerdán a kecskeméti Béke Általános Iskola.

Sebestyén Hajnalka

A „Sem magasság, sem mélység nem rettent” – mottóval rendezte meg a Béke iskola az idei, 29. Kecskemét Város Polgára Leszek helytörténeti versenyt. A 6–7. osztályos tanulókból álló 4 fős csapatok ezúttal is több fordulóban mérették meg magukat. A helytörténeti verseny döntőjét szerdán Schmidtné Báló Ágnes, a Béke iskola tagintézmény-vezetője nyitotta meg. A zsűri bemutatása mellett köszönetét fejezte ki a felkészítő tanároknak, és a Ráday Múzeum igazgatójának, dr. Fogarasi Zsuzsannának, a versenyben nyújtott segítségért. 

Petőfi katonái csapat
Fotó: Bús Csaba

A zsűri elnöke posztját Székelyné Kőrösi Ilona történész töltötte be. A tagok: a verseny egykori megálmodója, Császár Cirillné, dr. Sárközi István nyugalmazott alpolgármester, Tóth Lászlóné, a Belvárosi Zrínyi Iskola igazgatónője és Kovács Hajnalka grafikusművész, a Ráday Múzeum munkatársa volt. 

A Kecskemét Tankerület igazgatója, Pálfi Tamás hangsúlyozta, a verseny célja: nemes és oktató. Kecskemét múltját és jelenét izgalmas feladatokon keresztül ismerteti meg a fiatalokkal. 

Kezdetét vette a döntő

A köszöntők után kezdetét vette a döntő. Bemelegítésként Kovács Hajnalka a Ráday Múzeum „Ládafia Utazó Múzeum” program ládájából Muraközy János korabeli tárgyakat mutatott be a versenyzőknek, melyet fel kellett ismerniük. Volt közöttük nemzetőr szalag, keresztelő réztál kannával, petróleum lámpa és lúdtoll is. 

Az idei döntőbe hat csapat került be: a Móricz Zsigmond, Lánchíd, Petőfi Sándor, II. Rákóczi, Piarista, Vásárhelyi iskola képviseletében. 

A döntőt több forduló előzte meg. Az I. fordulóban a fiatalok a tavaly nyáron megnyílt városházi Látogatóközpontban jártak, „Kecskemét, hirös város” – várostörténet a középkortól napjainkig című kiállításon.  A II. forduló „Hírös kertek – Barangolás Kecskemét zöldellő parkjaiban nevet viselte. A kecskeméti és környéki parkok, erdős területek kaptak főszerepet. A feladványokon keresztül arra motiválták a versenyzőket, hogy merüljenek el szépségeikben, értékeikben. Foglalkoztak az Arborétummal, a Rózsakerttel, a Benkó-dombbal, Vasútparkkal és a Csalánosi Parkerdővel. A verseny képzőművészeti fordulója is e témakörhöz kapcsolódott. 

A III. forduló mottója a következő volt: „ Muraközy 200 – Megemlékezés Muraközy János alkotó munkásságáról városunkban”. A Ráday Múzeumban található kiállításra invitálták a csapatokat. A kulcsra zárt szoba titkai, Muraközy János élete és festészete című állandó kiállítást Kovács Hajnalka múzeumpedagógus idegenvezetésével tekintették meg ez év elején. Az ott szerzett tudásról játékos feladványokon keresztül adhattak számot a versenyzők.

A döntőbe bejutott hat csapatnak a döntőben Kecskemét parkjait kellett felismerni képmontázsok alapján, játékos, verses feladványokat oldottak meg a városházi Látogatóközpont élményei alapján. Számot adtak Lestár Péter, Kada Elek és Muraközy János munkásságáról, majd a csapatok dramatikus játékot adtak elő dr. Kálmán Lajos népdalgyűjteményéből vett katonadallal, illetve városi idegenvezetőként is bemutatkoztak a közönségnek.

A végeredmény alapján a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola csapata győzött. Második lett a hetényegyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola, harmadik a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola csapata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában