KEKO

2024.03.20. 17:56

Már tesztelik a hidrogénüzemű autóbuszt Kecskeméten – galériával, videóval

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. szakmai és pályaorientációs napot szervezett annak kapcsán, hogy hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű autóbusz közlekedik egy hónapig Kecskeméten. A Neumann János Egyetem CAMPUS-án megtartott szakmai program meghívottjai és a délutáni pályaorientációs programra érkező középiskolások, valamint egyetemisták többek között a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel ismerkedhettek.

Horváth Péter

A szakmai programban dr. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója a hidrogén üzemanyagcellás autóbusz demonstrációs mintaprojekt eddigi eredményeit ismertette. Molnár Szabolcs, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület főtitkára a hidrogén közlekedésben történő felhasználási lehetőségeiről beszélt. Bándy Tamás, a Messer Hungarogáz Kft. igazgatója a hidrogéntechnológia alkalmazásáról és a biztonsági kérdésekről szólt. Balogh Dániel, a Linde Gáz Magyarország Zrt. piac- és üzletfejlesztési menedzsere és Horváth Ferenc, a Volánbusz Zrt. járműfejlesztési vezetője pedig a Budapest agglomerációs pilotprojekt tapasztalatairól tartott előadást. Az érdeklődők egy kerekasztal-beszélgetést is meghallgathattak a hidrogénmobilitás jelenlegi kérdéseiről és kihívásairól. 

üzemagyagcella, hidrogén, autóbusz, KEKO
Már tesztelik a hidrogénüzemű autóbuszt Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

Homoki Tamás alpolgármester elmondta, hogy jelenleg két hidrogénhajtású busz áll tesztelés alatt az országban, és a szakmai napon a tapasztalatokat osztották meg egymással a résztvevők. Az alpolgármester emlékeztetett, hogy Kecskemét országos viszonylatban is előre jár az alternatív hajtású tömegközlekedési eszközök terén, hiszen 2025-ben két, 2028-ban pedig kedvező tapasztalatok esetén további nyolc hidrogénüzemű autóbuszt állít forgalomba a város, erről korábban döntött a közgyűlés.

Az alpolgármester hozzátette, hogy jelenleg a zöldtömegközlekedési technológia kiépítése és fenntartása igen drága, ezért 2028-ig cél az is, hogy körforgásos, hulladék-újrahasznosítási technológiával, lakossági fogyasztásra nem alkalmas víz felhasználásával zöldhidrogént állítsanak elő a városban. Így olcsó, megbízható és fenntartható üzemeltetést biztosít a város buszainak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hidrogén jelenlegi piaci árának egyharmadába kerülne az üzemanyag. A buszokat pályázati forrásból szereznék be, melynek előkészítése folyamatban van. Az alpolgármester hozzátette, hogy azért döntöttek a hidrogénhajtás mellett az elektromossal szemben, mert Kecskemét adottságait figyelembe véve ez a megfelelő választás.  

Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. (KEKO) ügyvezetője a pilotprojekt üzemeltetési tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy az országos kísérleti projekt részeként hidrogénhajtású autóbusz közlekedik a KEKO számos menetrend szerinti járatán. A tesztidőszak alatt az utasok az érvényes díjszabásban meghirdetett díjtételekkel és feltételekkel próbálhatják ki a működése során káros anyag helyett csak vízgőzt kibocsátó, alacsony zajterheléssel üzemelő Solaris autóbuszt. Az Urbino 12 hydrogen típusú demóbusz összesen 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú és még április 1-ig közlekedik a városban. Várhatóan 4000 kilométert tesz meg az autóbusz a városban, és 8–9 ezer ember utazik rajta az egy hónap alatt.

Hári Ernő megjegyezte, hogy a busz az eltelt három hétben hibamentesen működött, semmilyen pluszkarbantartást nem igényelt.

Hári Ernő arról is beszélt, hogy a hidrogéntöltés diffúziós, vagyis szintkiegyenlítő módon zajlik, így mintegy 60 százalékig töltik meg a tartályt. Egy teljes töltés 350–400 kilométer megtételére elegendő, a 60 százalékos töltöttség 220–240 kilométeres hatótávot eredményez, ami bőven fedezi a busz rendes kecskeméti napi üzemét. A nap végén mintegy 40 percet vesz igénybe a feltöltés, ami nem sokkal több, mint egy hagyományos dízel busz megtankolása. Ami a hidrogénüzem egyik előnye az elektromos hajtással szemben, hogy napközben nem kell tölteni az akkumulátort.

A hidrogénhajtás lényege, hogy az üzemanyagcellában képződik meg az az elektromos áram, amivel egy 70 kilowattos akkumulátorról történik a hajtás. E folyamatos áramelőállítás előnye, hogy nem kell 600–700 kilowattos akkumulátor a buszba.

Hári Ernő elmondta, hogy Kecskeméten egy dízel busz kiváltásához 1,3 elektromos busz kellene statisztikailag, ami beruházási és üzemeltetési költségben is jelentős. Azonban egy dízel busz kiváltásához elég egy hidrogénüzemű busz, és az infrastruktúra és a szaktudás is rendelkezésre áll az üzemeltetéshez.

A KEKO honlapján minden este kiteszik a busz következő napi útvonalát, így akit érdekel, milyen egy hidrogénhajtású busszal utazni, kipróbálhatja.

A szakmai napon volt lehetőségünk kipróbálni a buszt, és elmondhatjuk, hogy roppant csendes és kényelmes, sima járású, és csupán az elektromotorok hangját lehet hallani az utastérben.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában