KNPI

2024.03.24. 13:22

A Felső-kiskunsági vizes élőhelyeken már hallható volt a vöröshasú unkák jellegzetes hangja – videóval

Zajlik az élet a Felső-kiskunsági vizes élőhelyeken, ahol a napokban már hallható volt a vöröshasú unkák jellegzetes hangja.

Tapodi Kálmán

A faj egyedei általában márciusban előbújnak szárazföldi telelőhelyeikről, majd megkezdik a vándorlásukat a vizekbe. A párzási időszakban a hímek felfekszenek a víz felszínére és jellegzetes „unk-unk” hívóhangot hallatnak – írta a knp.hu oldalon a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, amely a víz világnapja alkalmából felhívta a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

knpi, unka, felső-kiskunság
Vöröshasú unka 
Forrás: knp.hu 

Mint közzétették: a vöröshasú unka olyan vizes élőhelyeken fordul elő, ahol sűrű vízinövényzet található, ugyanakkor előnyben részesíti a náddal, hínárral és békaliliommal tarkított területeket is. Leginkább a nagyobb kiterjedésű, állandó vízállásokban figyelhetjük meg, de találkozhatunk vele csatornákban, holtágakban, mocsarakban és nagyobb pocsolyákban is. Különösen érzékeny a vizek tisztaságára.

A fekete hasoldal narancssárgától a sötétpirosig terjedő színárnyalatokkal tarkított 
Forrás: knp.hu

Igazán szerencsés az, aki a drasztikusan fogyatkozó kétéltű-fajok egyedeit megpillantja, vagy csak hallja. Nincs ez másként a vöröshasú unka esetében sem, amelynek veszélyeztető tényezői között említhetjük a vizes élőhelyek megszűnését, illetve azok kiszáradását. Az állományok eltűnéséhez hozzájárul továbbá a vízszennyezés, valamint a betelepített idegenhonos fajok térhódítása. A vöröshasú unka hazánkban védett, természetvédelmi értéke: 10 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában