Március 15.

2024.03.19. 12:06

Újteleken több mint száz facsemetét ültettek el az ünnep tiszteletére – galériával

Egy volt az akarat, egy ügyért mozdult sok ember. Újteleken több mint száz facsemetét ültettek el a napokban, mint Simon Sándor Róbertné polgármester asszony mondta, ők idén így ünnepelték meg március idusát, nemzeti ünnepünket.

Zsigmond Enikő

– Újtelek nagy területű zöldfelületekkel, közparkokkal bír és ezek karban- és rendben tartása nagy feladat az önkormányzat számára. A község faállományából nagyon sok egyed elöregedett, korhadt, törékennyé vált, az utóbbi évek viharai is megtépázták őket, sok belenőtt a vezetékekbe, lakóházak fölé, így a balesetveszély és az ingatlanok védelme érdekében muszáj volt lépni. De sajnos az utóbbi időben nem állt rendelkezésünkre olyan forrás, amiből a kivágást és pótlásukat meg tudtuk volna oldani – mondta a polgármester, azonban sok jóakaratú ember összefogása révén sikerült ez a nagy feladatot megoldani.

március 15, ünnep, faültetés
 Újteleken több mint száz facsemetét ültettek el a napokban, mint Simon Sándor Róbertné polgármester asszony mondta, ők idén így ünnepelték meg március idusát
Fotó: Zsigmond Enikő

– Az egész akció elindításához hatalmas és hozzáértő segítséget kaptunk Gyurita István természetőrtől, akinek a segítségével átnéztük a faállományt, megjelöltük a kivágandókat és ő javasolt olyan fafajtákat a visszatelepítésre, melyek bírják az itteni talajviszonyokat. Már akkor megszületett az elhatározás, hogy a többszörösét fogjuk visszapótolni, hogy az utánunk következő generációknak is maradjon meg Újtelek településképének szép ligetes jellege. Összeverbuválódott egy csapat, képviselők, önkormányzati dolgozók, helyi vállalkozók, gazdák, magánemberek. Sokan voltunk és nagy munkát végeztünk el. Óriási az örömöm az összefogás miatt, és hatalmas köszönet mindazoknak, akik lelkes önkéntesként részt vettek ebben a munkában – mondta.

Önkormányzati forrásból vettek meg kétszázötven facsemetét, vegyesen hárs, nyír, kőris, virágos kőris, juhar, kocsányos tölgy volt közöttük, melyből most közel százharmincat ültettek el. A maradékot pedig a pótlásra és további őszi telepítésre használják fel. Egy húsz fős csapat vett részt ebben a munkában, a kétkezi munkán kívül volt gazda, akitől marhatrágyát kaptak, volt, aki az eszközeit, járművét ajánlotta, vagy a vizestartályát a csemeték beiszapolásához, vagy karókat a csemeték mellé.

– A jó ügyért mozdult ez a sok ember, sokan érezték fontosnak, hogy tegyenek azért, hogy a környezetünk rendezett, kulturált legyen, úgy gondolom, szebben nem is ünnepelhettük volna meg idén március tizenötödikét – mondta befejezésül Simon Sándor Róbertné polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában