Kecskemét

2024.03.07. 16:53

A szegényeket tájékoztatták a buszközlekedést érintő újításokról

Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője az elmúlt időszak fejleményeiről számolt be a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ népkonyhájára járó szegényeknek. Szólt a buszbérletekről, eszközparkról, és az újdonságokról.

Sebestyén Hajnalka

A szerdai ebéd előtt megtartott rendezvényről a Wojtyla-ház adott tájékoztatást hírportálunknak. A városvezetés nevében Jánosi István köszöntötte a megjelenteket, rögtön leszögezve, a jövőben is kiemelten kezeli a közösségi közlekedés ügyét.

tájékoztatás, autóbusz, bérlet, wojtyla
Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője tájékoztatást tartott a Wojtyla Barátság Központ népkonyháján
Forrás: Beküldött fotó

45 ezer utas a buszokon

Hári Ernő, a helyi tömegközlekedésért felelős szakmai vezető elmondta, a KeKo-járatok kihasználtsága kifejezetten kedvezőnek mondható. 55 százalékkal több tanulóbérletet és 17 százalékkal több dolgozói bérletet értékesítettek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy naponta mintegy 40–45 ezer utas veszi igénybe a cég szolgáltatásait. Más szavakkal: a hírös város lakosságának mintegy fele biztosan megfordul a helyi autóbuszjáratokon.

Új és megújuló buszmegállók

Az elmúlt öt esztendő eredményeiről szólva Hári Ernő kiemelte, a szolgáltatás átvételét követően megújult a teljes járműpark, áttekinthetőbb lett a díjszabás, és immáron mobiltelefonos applikáció segíti a rugalmas jegyvásárlást. Bővítik az utasvárók számát, illetve a korábbiakat folyamatosan újakra cserélik. Emellett tanintézetekkel, szülőkkel egyaránt tárgyalnak iskolajáratok további létrehozásáról, működtetéséről.

A KeKo tavaly tarifareformot is végrehajtott, melynek eredményeképpen a 6 és 25 év közötti diákok 1000 forintért válthatnak havi bérletet.

Kérdésre válaszolva elhangzott: a MÁV-val és a Volánbusszal kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhetően a társaságok elfogadják járataikon a kecskeméti bérleteket a város közigazgatási határán belül.

Hidrogénhajtású buszok

Hári Ernő a jövő kiemelt feladatai közé sorolta az autóbuszpark folyamatos frissítését, e tekintetben 11 millió eurós eszközfejlesztésre készül a város, mely úgyszintén magában foglalja az immáron cserére érett, 10 esztendős Mercedes Citaro hibrid buszok leváltását. Az új járművek között 10 darab hidrogénhajtású is lesz, szóló – vagyis nem csuklós – kivitelben.

Kecskemét területi sajátosságait figyelembe véve szakmailag nem indokolt elektromos buszok beszerzése, mert azok esetében nagyságrendekkel nagyobb üzemeltetési költségekkel kellene számolni, mint az euro 7-es besorolású dízel, vagy akár a hidrogénhajtású járművek tekintetében. A megfelelő töltési kapacitás kiépítése rendkívül drága, ráadásul a telephely méretét is muszáj lenne növelni. Az akkumulátorok töltése nagyjából 8 órát venne igénybe, míg egy dízel- vagy hidrogénhajtású buszt kb. 15 perc alatt menetkész állapotba lehet hozni úgy, hogy ismételt üzemanyagfelvétel nélkül eleget tudjon tenni a napi átlag 280 kilométeres igénybevételnek.

A környezetvédelmi szempontok maradéktalan figyelembevételével – a közlekedési szakember szerint nagyon helyesen – a városvezetés olyképpen döntött, a fenti okokból a hidrogénüzemű buszok vásárlását támogatja az elektromos hajtásúak ellenében. Annál is inkább, mert az eddigi tapasztalatok alapján úgy néz ki, más települések sem feltétlenül igyekeznek bővíteni a villanybuszok számát.

Autó helyett busz

A helyi közösségi közlekedés üzemeltetéséért felelős cég vezetője egyúttal hangoztatta, a küszöbön álló fejlesztések közgazdasági értelemben nem fognak egyhamar megtérülni, viszont azáltal, hogy a város évente 2,3 milliárd – tehát havonta mintegy 200 millió – forintot fordít Kecskemét tömegközlekedésének fenntartására, versenyképes alternatívát kívánnak nyújtani az autózással szemben a lakosság, illetve az ide látogatók számára. Ennélfogva mindenki eldöntheti, a maga részéről, melyik utazási formát részesít előnyben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában