Képviselő-testületi ülés

2024.03.05. 19:45

Új bölcsőde építése is szerepel Bácsalmás idei költségvetésében

A kedden délután megtartott bácsalmási képviselő-testületi ülésen a jelenlévő városatyák egyhangúlag elfogadták a város és a közös önkormányzati hivatal 2024. évi költségvetését.

Juhász Jenő

A rendelet előterjesztéséből kiderült, hogy 2 milliárd 555 millió forint a költségvetési főösszeg, melynek mértéke 29 százalékkal haladja meg az előző évit. Amit többek között a feladatfinanszírozások növekedése, minimálbér és a pedagógusbérek emelése, folyamatban lévő beruházások megvalósítása és az iparűzésiadó-elvonások csökkentése idézett elő. A helyi iparűzési adóból ebben az esztendőben 250 millió forintos bevétellel számolnak, ami szintén meghaladja a korábbi évek értékét.

költségvetés, bölcsőde, képviselő-testületi ülés, beruházás
Új bölcsőde építése is szerepel Bácsalmás idei költségvetésében
Fotó: Juhász Jenő

A bácskai településen 673 millió forintot fordítanak beruházásra, aminek nagy részét az új bölcsőde megépítése és a közösségi tér kialakítása emészti fel. Emellett azonban még 12 millió forint értékben egyéb települési fejlesztéseket is megvalósítanak. A fejlesztésekre 177 millió forintot fordítanak, többek között néhány belterületi út kritikus szakaszainak a felújítására és a városháza energetikai korszerűsítésének a befejezésére.

A közös önkormányzati hivatal megközelítőleg 308 millió forintból gazdálkodhat, míg a bácsalmási önkormányzathoz tartozó kulturális intézmény 56 millió forintot, az Alapszolgáltatási Központ pedig 391 millió forintot kap a tevékenységéhez.

Németh Balázs polgármester a rendelet tárgyalásánál elmondta, hogy az intézmények jelentős részénél lemaradások tapasztalhatók a munkadíjakat illetően. Éppen ezért a városi könyvtár és a művelődési központ dolgozóinál átlagosan 15 százalékos munkabér-emelést valósítanak meg. Az önkormányzati dolgozók köztisztviselői alapját pedig megemelik 60 ezer forintra, a korábbi 48 ezer forinttal szembe. Hozzátette, hogy a város költségvetésénél némi javulást eredményezhet az energetikai szolgáltatókkal való kedvező tárgyalási folyamat is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában